Történész: Meghaladja a százmilliót a kommunizmus áldozatainak száma

2019. február 25. 09:15

Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense szerint százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni.

2019. február 25. 09:15

Százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni – mondta Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, csak a Szovjetunióban mintegy 20 millióan haltak meg a diktatúra miatt, Kambodzsában a Pol Pot-rezsim idején az ország egyharmadát kiirtották, s jelentős volt az áldozatok száma Kínában is.

Ezen diktatúrák - mivel nem társadalmi konszenzussal kerültek hatalomba – csakis erőszakkal tudták fenntartani befolyásukat, s nagyon sokan kerültek lágerekbe, börtönökbe.

Az áldozatok valódi számát és a történetüket feltárni nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, hiszen az adatok hiányosak, sok dokumentum eltűnt Magyarországon is – mondta.   

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2019. február 25. 10:14
Az emberiség legaljasabb gazemberei!
KannibálTatárÚr
2019. február 25. 09:56
Én utánaszámoltam. Szlovákiában a rendszerváltás óta több, mint egy millióval kevesebb újszülött született. Ha a többi szoci államban is ennyivel kevesebb született, akkor az kb. 100 millióval kevesebb újszülött a volt szoci államokban. . . . . . . . Szoci : Rendszerváltás 1 : 1 (A kommunista 100 millió a szoci államokon kívülieket is - pl. Kína - érinti).
tizuii
2019. február 25. 09:35
ehhez képest a 2. VH. áldpzatainak száma kb: 60 millió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!