Martonyi: A nemzetpolitika „Antall Józseffel indult”

2018. november 05. 19:10

Antall József szerepét méltatta a nemzetpolitikai gondolkodás szempontjából Martonyi János, kiemelve, az egykori kormányfő lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének tekintette magát.

2018. november 05. 19:10

Továbbra is adott a magyar külpolitika három prioritása: Európa és a transzatlanti kapcsolatok, a térségi és szomszédságpolitika, valamint a nemzetpolitika, a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos politika – mondta Martonyi János volt külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Csóti György Magyarok Európában című könyvének bemutatóján a korábbi tárcavezető kiemelte: ez a három fő elem továbbra is meghatározó. Az is fontos kérdés marad a továbbiakban, hogy miként lehet a szomszédos országokkal folytatott jó kapcsolatok, együttműködés kialakítását összehozni a sikeres nemzetpolitikával, a határon túli magyar közösségek helyzetének javításával – vélekedett.

Martonyi János szerint a nemzetpolitika „Antall Józseffel indult”, abból a tételből, hogy ő közjogilag tízmillió magyar miniszterelnöke volt, de lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének tekintette magát.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett eseményen a korábbi külügyminiszter méltatta a bemutatott kötetet, és azt mondta: az elmúlt 30 év magyar külpolitikáját és nemzetpolitikáját összefoglaló mű fontos könyv, a magyar történelem egy kiemelkedő szakaszát fogja át. Rendkívül széles skálán mozognak az írások, számtalan témát ölelnek fel az Antall-kormány megalakulásától az MDF hőskorán át a jugoszláv polgárháborúig – sorolta Martonyi János.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: ma már széleskörű evidencia, hogy "a magyar rendszerváltozás nagy ajándéka volt", hogy Antall József ebben az időszakban „elvitte a vállán az országot”. Így itt nem volt jellemző az a nehézség, amely az összes többi közép-európai ország életét megkeserítette: a politikai stabilitás hiánya – vélekedett.

A politikus arra is kitért, hogy nemzetpolitika azóta létezik, mióta nemzeti széttagoltság van, ez pedig egy százéves jelenség.

A kötettel kapcsolatban Német Zsolt közölte: több hasonló mű kellene, nagy szükség van arra, hogy „mi írjuk meg a saját történetünket, mert ha nem mi tesszük meg”, akkor majd megteszik mások, és „lehet, hogy abban nem lesz sok köszönet”.

Csóti György 1990 és 1998 között a Magyar Demokrata Fórum, valamint 2011-től 2014-ig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselő volt, 1999 és 2003 között pedig Magyarország zágrábi nagyköveteként szolgált.

(MTI)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kossuth
2018. november 06. 10:22
"Martonyi János szerint a nemzetpolitika „Antall Józseffel indult”, abból a tételből, hogy ő közjogilag tízmillió magyar miniszterelnöke volt, de lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének tekintette magát." Hogy miért kell Martonyinak ilyen nagyokat (és hülyeségeket) mondania? Szerinte Trianon után 47-ig nem volt nemzetpolitika? Bethlen, Horthy, Teleki és a többiek nem csináltak nemzetpolitikát? Szerencsére azért Németh Zsolt helyretette: "... nemzetpolitika azóta létezik, mióta nemzeti széttagoltság van, ez pedig egy százéves jelenség."
A teremburáját
2018. november 06. 09:28
Egy politikus tevékenységének a megitélésénél kizárólag a z elért eredmények számitanak! A szavak nem! Minél nehezebb körülmények közt születnek az eredmények, annál értékesebb a munkája! Antallé sajnos értéktelen minden szempontból! Tessék ránézni arra képre ahol szónokol a híveitől körülvéve. Egyiktől sem vennénk használt autót! Bár tudta, hogy komoly beteg, mégis elvállalt egy egész embert megkövetelő feladatot és semmit sem ért el a kitűzött célok közül. Minden kudarcot a "csináltatok volna forradalmat" jelszóval utasított el. Ő miért nem csinált? Minden meg volt hozzá adva: hatalom, szavazói támogatottság, de ő Martonyiék "merjünk kicsik lenni" vonalán haladt és kormányzása visszatérítette a lakosságot a komcsik felé! Ez még nagyobb bűne, mert munka helyett egy csomó pózoló nagypofájut rakott magas funkcióba. A komcsik+szdsz majd két évtizedig abból éltek, hogy az mdf-re mutogattak: ezt akarjátok ismét? z a tény, a többi maszlag. Ahelyett, hogy ez fordítva történt volna, mint 2010 után a Fidesznél! Akik védik Antallt, azok bizonyitsák, hogy nehezebb helyzetben volt, mint 2010-ben OV! Történelmi léehetőségeket szalasztott el teszetoszaságával, olyanokat amelyek 2010 után nem léteztek már. S mégis micsoda különbség!
Vainamoinen
2018. november 06. 07:33
Antall Jozsef oriasi formatumu, nagy tudasu politikus volt. Uriemberkent, felkeszuletlenul erte a nemzetkozi ballib (es Soros) nyomas. Nagy hibaja, hogy nem tisztitotta meg a kozeletet es a sajtot a ballibbantaktol.
a hun
2018. november 05. 23:52
Mióta Magyarországnak van egy olyan külügyminisztere-Szijjártó Péter személyében-amilyent megérdemel, s amilyen nem volt az országnak a háború óta- -azóta Martonyi Paprika Jancsinak KUSS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!