Kövér László: Az első világháború nem ért véget

2018. november 23. 18:20

Megnyílt az Új világ született: 1914-1922 című kiállítás harmadik, kibővített változata a Várkert Bazárban. Lehengerlő víziók, lehetetlen közömbösnek maradnia a látogatónak. Kövér László házelnök a megnyitón arról beszélt: az első világháború nem ért véget, Európa még mindig nem birkózott meg a következményeivel.

2018. november 23. 18:20
Czopf Áron
Czopf Áron

Megnyitották az Új világ született 1914-1922 című kiállítást pénteken a Várkert Bazárban. Az első világháború világtörténelmi hatását bemutató tárlat nyitóünnepségén Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára és Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a kiállítás főkurátora mondott beszédet. 

Rétvári Bence köszöntő beszédében hangsúlyozta: magyarként nincs okunk szégyenkezni az első világháború miatt, „emelt fővel nézhetünk vissza a dédapáinkra és ükapáinkra, hiszen Magyarországért, a hazájukért harcoltak”. A hőseink megérdemlik, hogy a nemzeti hőskultusz elhallgatásának évtizedei után ismét emlékezzünk rájuk – mondta az államtitkár, a világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagjaként arra is kitérve, hogy az emlékév kapcsán, több, mint hatszáz emlékművet újítottak fel. 

Az volt a célunk, hogy „mindenhol, ahol kőbe van vésve – akár mészkőbe, akár márványba – a magyar hősök neve” méltó körülményeket teremthessünk – fogalmazott. 

Száz éves háború

Schmidt Mária, a kiállítás főkurátora beszédében kijelentette: az első világháború Európa legújabb kori történelmének, legfontosabb eseménye volt, mert a világégés „nyomán új világ született, annyira idegen és félelmetes világ, hogy száz év távolából sem érezzük benne otthon magunkat.” 

A legkevésbé sem túlzás azt állítani, hogy „ami az első világháború után történt, az magában hordozta a másodikat, majd a hidegháborút, a diktatúrákat, a kommunistákat, a fasisztákat és a nácikat – a huszadik század százéves háborúját” – emlékeztetett Schmidt, kiemelve: „az első világháborúnak nem voltak győztesei”,

csak egy vesztese: Európa. 

A kiállítás főszervezője elmondta, a kiállítás nemzetközi összevetésben is egyedülálló, ugyanakkor nem történelmi közhelyeket idéz fel, hanem őszinte és szókimondó. Ennek megfelelően várhatóan vitákat is fog generálni. 

Lezárni a huszadik századot

Ha békét akarsz, emlékezz a háborúra” – idézte megnyitó beszédében Kövér László, hozzátéve: az első világháború nem ért véget, mert „a következményeivel Európa mind a mai napig nem tudott megbirkózni”. A világégés válságok sorozatát indította meg Európa történelmében. A huszadik századdal olyan világ született, amelyet le kell zárni.

Nekünk, magyaroknak volt erőnk túlélni az első világháborút és a 20. századot, és az előttünk álló időkben lesz erőnk a magunk részéről végleg lezárni az első világháborúban született új világot” – fogalmazott a politikus. Európa „ma is válaszút előtt áll. Vagy ütközőzóna, vagy összekötő kapocs lesz a világ nagy geopolitikai játszmáiban” – tette hozzá.

A kiállításról

A tárlat bejárása után az a benyomásunk: a kurátoroknak és alkotóknak sikerült a huszadik század egész tragikumát, a végzetet is magába foglaló kezdetbe sűríteni.

Lehetetlen közömbösnek maradni a kiállítás lehengerlő vizualitásával szemben.

Beléphetünk Ferenc József dolgozószobájába, látomásszerűen feltűnnek előttünk a kórházi ágyak, amelyek a spanyolnátha áldozataira emlékeztetve sírgödrök fölött lebegnek. A versailles-i tükörterem stílusában berendezett helyiségben az Ébredj fel, ó, román dallama keveredik a győztes hatalmak himnuszaival. A falakon hatásos videók, képek és idézetek jelenítik meg a történelmi eseményeket.

A háború utáni összeomlásnak szentelt terem talán a leghatásosabb: itt őszirózsák és letépett tiszti csillagos parolik között lépkedünk az emlékezet törmelékhalmain, közben a Monarchia lélekharagja kong felettünk. 

A tárlat azt a súlyos adósságot törleszti, amelyet az első világháború emlékezetének háttérbe szorulása halmozott fel a huszadik század folyamán. A címében jelzett globális átrendeződést az eddigi leghatásosabb eszközökkel jeleníti meg.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2018. november 24. 19:18
Kövér modorával , a lapaj paraszt kinézetével, a világ legszalonképtelenebb parlamenti elnöke. egy sárgarézkampóval a kézében subában,egy birkanyájat legeltetve a Hortobágy legszebb idegen forgalmi látványossága lenne. A stílusa megjelenése erre teszi alkalmassá, de csak erre. Jelleme az arcáról leolvasható.Orbán azzá vált, ami, Kövér viszont eleve ilyennek született, komcsi család komcsi gyereke. Az az ország szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen alak házelnök lehet, de egyáltalán beteheti a lábát az ország házába
OberEnnsinnen
2018. november 24. 11:42
A 20. század történelme egy mocskos karuszel, amit még mocskosabb karuszelkezelők irányítottak. Az USA FED 1913-as, titkos megalapításával kezdték ezek az aljadékok. De: "Mert nincs semmi rejtett dolog, ami ki ne derülne, és semmi titok, ami napfényre ne jutna."; feltalálták a PC-t, a gyűlöletbeszéd-törvényt, az elektronikus média cenzúráját, ma már a migránskritika is üldözötté vált. Totális bolsi-náci módszerek. Jogos és igazolt ez elleni harc, mint ahogyan jogos volt Sztálin és Hitler ellen. Ma még jogosabb, mert ez az uralom ezerszer veszélyesebb, gyilkosabb.
Gregorius
2018. november 24. 11:22
A Nagy Háborúnak 100 éve vége, és a mocskos Trianoni Döntés is majd száz éves. Kétszer nem léphetsz ugyanabba a patakba....Tán 60 éve, amikor gyerekként Erdélyben jártam még vissza lehetett volna csinálni, Marosvásárhely pl. még szinmagyar város volt. Ma már csak Hargita és Kovászna maradt annak, az évtizedek óta folytatott szisztematikus betelepítési politika következtében. Segítenünk kell az ottmaradottakat és az autonómia elérését, de Erdély, mára kitömve románokkal, nem fog visszatérni, előre kell néznünk.
áfonya
2018. november 24. 10:11
Valamikor anno értéke volt a humánus demokrácia szónak ,,, keletii blokknak is eljött az imádott nyugati szabadság ,kiderült ,hogy a keleti blokknak nem jár ... Imába foglalt humánus demokrácia csak a megszálló betolakodó csürhét illeti meg . Ma már a bűvös szótól a keleti blokk háta borsódzik ... Amerikai humánus demokrácia szavakkal Európát fegyver nélkül lelehet igázni terroristákat lehet euba betelepíteni az 530 lakos nyakára . Tulajdonképpen Amerika igázza le Európát ,eszközük pénzel tömött betolakodók , megfelelő partnerre találtak az eus vezetőkben a zsidó merkelben . Amerika összefogott a szét hulló kommunistákkal ezeket az eus nyugati tőkés országokra uszította ,,...Nem kell a fegyver amcsi katona elég pénz meg van hozzá .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!