Potápi Árpád: A Kárpát-medence ősi lakói vagyunk

2018. október 06. 17:29

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Kismányokon adta át a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének bukovinai stílusú székely portáját.

2018. október 06. 17:29

A bukovinai székelyek 77 évvel Magyarországra érkezésük után is megőrizték kultúrájukat, identitásukat – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Kismányokon.

Potápi Árpád János a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének bukovinai stílusú székely portájának ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a bukovinai székelyek többször bizonyították, hogy „a székelyek nem csak halnak, hanem születnek is". A bukovinai székely közösség a nemzet egyik legszervezettebb népcsoportja - tette hozzá.

Látva a házat, megdöbbenve tapasztaltuk egyszerű szépségét, azt, hogy őseink kultúrája mennyire tiszta volt, olyan, amit nekünk, utódoknak meg kell őrizni - hangoztatta a bukovinai székely származású politikus. 

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: „ez a székely ház hirdeti, hogy mi itt a Kárpát-medencében nem csak átutazó vendégek vagyunk, hanem ennek a tájnak ősi lakói, és reméljük, hogy a jövőben is államalkotó nép lehetünk".

Amikor emlékezünk a mögöttünk hagyott valóságra, szüleinkre, nagy- és dédszüleinkre emlékezünk, azokra, akiktől az életünket, kultúránkat, hagyományainkat kaptuk; a mi feladatunk az, hogy ezt tovább adjuk a gyermekeinknek – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2018. október 06. 23:29
Irredenta voltam, vagyok és leszek, míg élek!
Hurka
2018. október 06. 20:51
A szkíták, hunok maradványai, akik magyar beszédükkel fogadták az Atilla örökségét visszavenni kívánó Árpád népét.
3M..
2018. október 06. 19:46
(2005) Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a hétvégén egy erdélyi rendezvényen arra biztatta a romániai magyarokat, hogy mutassanak erőt a székelyföldi autonómia megszerzése érdekében. A volt miniszterelnök egyértelműen kiállt az RMDSZ mellett. Orbán arra is utalt, hogy a függőben lévő román EU-tagságot lehetne kihasználni az autonómia megszerzésére. (2007) A parlament elsöprő többséggel Románia uniós integrációja mellett foglalt állást. A Fideszt Orbán előzetes ígéretei ellenére sem hatotta meg az erdélyiek kérése. A Fidesz 84 igennel szavazott, köztük Orbán Viktor, Áder János, Németh Zsolt, Rogán Antal. Szebb Jövőt!
Valesz
2018. október 06. 18:39
Na végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!