Novák Katalin: Idén magasabb lesz a nyugdíjprémium, mint tavaly

2018. október 02. 08:34

Idén a 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően az összeg várhatóan mintegy 18 ezer forint lesz – ismertette az államtitkár.

2018. október 02. 08:34

Idén magasabb lesz a nyugdíjprémium, mint tavaly, várhatóan 18 ezer forint – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedd reggel.

A nyugdíjprémium alapelve, hogy a gazdasági növekedésből mindenki részesüljön, az idősek is. Kiszámításának módja, hogy ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekménnyel megszorozzák az egyheti nyugdíjat és így megkapják a nyugdíjprémium összegét - magyarázta az államtitkár.

Tartósan jó pályára állt a gazdaság, így tavaly már fizetett nyugdíjprémiumot a kormány, 12 ezer forintot. Idén a 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően ez az összeg várhatóan mintegy 18 ezer forint lesz. Még az év vége előtt megkapják az érintettek, hozzávetőleg 2,6 millió, nyugdíjban illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember – ismertette az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár rámutatott: a demográfiai kihívások megoldásában az időseknek is nagy szerepük van, hisz sokat segíthetnek a családalapításban, gyermekvállalásban. A következő nemzeti konzultáció alapvető kérdése, hogy a migrációval vagy a családok támogatásával kell-e megoldani a demográfiai kihívásokat – fűzte hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a következő hónapokban életbe lépő jogszabályváltozásoknak köszönhetően egyre olcsóbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása, így könnyebb lesz visszatérésük a munkaerőpiacra.

(MTI)

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2018. október 02. 12:49
"Sikerült magad minősítened." Szerinted milyen vagyok? Szerinted el kellene fogadnom, egy műveletlen, pejoratív stílusú egyén megnyilvánulását? Aki ilyen személlyel polemizál az olyanná válik. Ahogy a közmondás tartja; Aki korpa közé keveredik ...... Ezért tettem szóvá és ezért ikszeltem ki, mint ahogy mindazokat, akik alkalmatlanok a normális, kulturált vitára. Végezetül én nem téged minősítettelek, hanem a vitázó társadat.
Kiscsillag
2018. október 02. 11:40
Gratula. Az ellenzék megpukkad.
Berecskereki
2018. október 02. 11:39
2010-ben meggyengült a nyugdíjrendszer, mivel a Bajnai-kormány 357 milliárd forintos hiánnyal adta át a kasszát, holott amit Brüsszel, az IMF kért azt rögtön, kritika nélkül végrehajtották. Az Orbán kormány vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét és ezt meg is tartotta. A juttatásokat 2010 óta több mint 23 százalékkal emelte, a vásárlóértékét pedig 9,5 százalékkal javította. Mindezt úgy tette a kormány, hogy közben a nyugdíjkassza egyensúlyát is megőrizte.
DFK
2018. október 02. 11:14
Én nem értem ezt a nyugdíjprémiumot. A gazdaság teljesítményét nem a nyugdíjasok hozzák össze. Prémium az aktív dolgozóknak járna érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!