A klímaváltozás is okozhatta a poloskainváziót

2018. október 21. 11:58

A szakértő szerint.

2018. október 21. 11:58

A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek poloskainváziójáért a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója szerint. Kontschán Jenő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában kifejtette, hogy a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek. 

A szakértő hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak. Az általuk okozott kár – mint mondta – azért jelentős, mert nem válogatnak, sokféle növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. október 22. 21:15
"okozhatta"? Tehát az sem kizárt hogy nem az okozta. Hanem az, hogy néhány éve egy hajóval érkezvén, a számukra kedvező klíma hatására egyszerűen elszaporodtak, az őshonos fajok kárára. Szebb Jövőt!
atila68
2018. október 22. 07:46
Ahm, az észak-afrikai betegségeket is a klímaváltozás hurcolta be, nem az írástudatlan agysebészekkel érkeztek.
kisgul
2018. október 21. 20:14
Pár éve támadtak tömegesen azok a katicabogarak,azt is a klímaváltozásra fogták, azóta se hallani róluk semmit! Aztán volt az a darázs invázió, egy szezonig azok voltak a sztárok! A kullancsok évekig vezették a listát , azok is az enyhe tél miatt szaporodtak el!
JMoflicheque
2018. október 21. 19:52
Szerintem inkább a buzik miatt van......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!