Üzenet Bukarestnek: székely nagygyűlést szerveznek Sepsiszentgyörgyre

2018. augusztus 28. 15:16

„Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját!” – üzeni a Székely Nemzeti Tanács.

2018. augusztus 28. 15:16

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett, az MTI-hez kedden eljuttatott felhívásban a tanács olyan egységes megmozdulást hirdet, amilyen öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy menetelése volt. Ezen a száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, valamint az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra kívánnak emlékezni, és azt a tizenöt évet is át szeretnék tekinteni, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el. A centenáriumi nagygyűlés – a felhívás szerint – egy olyan, jövőnek szóló rendezvény is lesz, amely új lendületet ad az autonómiaküzdelemnek. 

Az SZNT a felhívásban a szabadság intézményének, és a saját oktatási, gazdasági, kulturális intézmények keretének nevezi az autonómiát. Állítása szerint ezen a kereten belül oldódhat meg méltányosan és véglegesen a Református Székely Mikó Kollégium, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete. Ezért Sepsiszentgyörgyre hívja mindazokat, akik ezeket az intézményeket akarják. 

Akik szabadon, a hatalom fenyegetése nélkül akarják használni a székelység jelképeit, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre! Várjuk Székelyföld és Erdély ifjúságát! Az autonómiaküzdelem a jövőjükért folyik, sikert elérni tevékeny, célratörő részvételükkel lehet. Ha azt akarják, hogy legyen jobb itthon, mint bárhol a nagyvilágban, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!” – áll a felhívásban. Hozzáteszik, a nagygyűlés arra is alkalmat teremt, hogy a 20. század legnagyobb székelyének tekintett Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspökre emlékezzenek. 

Üzenjük meg Bukarestnek: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről! Az egymással harcban álló román közhatóságoknak pedig üzenjük meg: Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját! A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel. Székelyföld területi autonómiája a román-magyar megbékélés előfeltétele és a térség stabilitásának záloga. Adjunk hangot ennek az üzenetnek 2018. november 18-án, Sepsiszentgyörgyön!” – fogalmazta meg a kedden közzétett felhívásában a Székely Nemzeti Tanács.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami
2018. augusztus 28. 20:17
Ha nekik 100 éve szabad volt kikiáltani az egyesülést.akkor mi mért nem?
bsamu
2018. augusztus 28. 17:22
Hú ebből micsoda román és libsi ajvékolás lesz!
Einar
2018. augusztus 28. 15:54
„Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját!” Ez a beszéd székely testvéreink! A székely autonómia egy olyan minimum, aminek hiányáért a románoknak kell szégyenkezni! Az autonómia megadása nem valami kegy, hanem az egyetlen még járható út Románia számára! "Árpád apánk, ne féltsd ősi nemzeted Nem veszhet el, ha eddig el nem veszett!"
antioxi
2018. augusztus 28. 15:48
A 150-ediket sem éri meg Románia, ha így folytatja. Ajánlott könyv: Máglyatűz (alcím: A háború peremén) avagy csak erőszakkal lehetséges Székelyföldnek kulturális és területi autonómiát kiharcolni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!