Semjén: Mindenkinek be kell kapcsolódnia a nemzetépítésbe

2018. augusztus 20. 11:44

„A Szent István-i küldetés ma is aktuális” – állította Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes augusztus 20-án.

2018. augusztus 20. 11:44

Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán az Országházban. Semjén Zsolt kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. A kormány mindent biztosít a magyar identitás megőrzéséhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függetlenül attól, hol él a világban – fogalmazott. Úgy vélte, mindez azonban csak keret, „ebből még nem lesz élet”, mert akkor telik meg ez a keret „magyar élettel”, ha olyan szervezetek, emberek vannak a külhonban, mint a mostani díjazottak, akik élettel tudják megtölteni a létező struktúrákat.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: István szent király, államalapító király, de „a legpontosabb jelző az országépítő”. Szent István „materiális értelemben is országot épített”: templomokat, falvakat, városokat építtetett, de építette az országot a közigazgatás, az államszervezés szempontjából, megteremtette a keresztény magyar államiságot, az egyházszervezetet – sorolta. Hangsúlyozta: Szent István „szellemi kisugárzása a mai napig egyben tartja a magyar nemzetet”. Akkor vagyunk hűségesek az örökségéhez, ha ebbe az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén; a kormányban, a parlamentben, az önkormányzatban, a tanári katedrán, az orvosi rendelőben, a földeken, a családban, ugyanis ez mind országépítés – magyarázta.

Semjén Zsolt szerint különösen így van ez a külhoni magyarság szervezeteinek vonatkozásában. A díjazottak „a Szent Istváni nemzetépítés olyan őrhelyén vannak, ahol különös felelősség és teher van rajtuk”, a határokon kívül a nemzet- és az országépítés a feladatuk – közölte. Megjegyezte: a történelem viharai hozták, hogy a magyarság egy jelentős része a határokon kívül él, „nem azért lettünk világnemzet, mert az akartunk lenni”, hanem mert ilyen volt a történelem. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: „a Szent István-i küldetés ma is aktuális”, a díjazottak megértették ezt, és folytatva Szent István művét, építik a magyar közösséget. A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

A Külhoni Magyarságért Díj alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek a miniszterelnök évente tíz díjat adományoz. A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20-a alkalmával adják át.

Idén díjat kapott Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Furu Árpád építészmérnök, Horváth Emma, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke, Szomi Ilona tanár, Tófalvi Éva sportoló, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál, és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

(MTI)

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2018. augusztus 20. 21:42
Zsolti fővadász.Mindég ez a nagyívű nemzetépítés meg Európa védése. Ez a nagyotmondás művészete. Mi lenne ha egyszer először a 9,5 millió magyarnak akik ezen a 93ezer négyzetkilométeren élnek azoknak próbálnátok teremteni megfelelő életet.Utána nem bánom segíthetek mindenkit aki szerintetek magyar. Esetleg szégyeljem magamat,hogy határon belül születtem? Ide adóztam ezt az országot építettem és nem székely vagyok? Teológusnak szar vagy,politikusnak úgyszintén emberi tartásod meg nincs .
Akitlosz
2018. augusztus 20. 18:05
"Semjén: Mindenkinek be kell kapcsolódnia a nemzetépítésbe" A mai kor templomainak az építésébe, azaz a stadionépítésébe valamint a szalonkák és a szarvasok gyilkolászásába viszont nem kell mindenkinek bekapcsolódnia.
kurbitalis
2018. augusztus 20. 17:37
Semjén! Mit szólsz ahhoz, hogy a katolikus egyház Erdő és az illetékes püspökök elrendelésére Vácott, Győrött és Mohácson több száz éves freskókat meszelnek le, lebontják a műemlék oltárokat, műemlékjellegű, faragott padokat, helyükbe székeket állítanak? Legközelebb a kereszteke verik le?! Mit szól ehhez a KDNP és a Műemlék Felügyelet?
Pál Pusztai
2018. augusztus 20. 16:11
Ezt a propagandista dumát. Szegény 1. István szellemi kisugárzása azért Trianonnál egy kicsit megbicsaklott. A másik förmedvény ez a világnemzet.Az eszem megáll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!