Drágább lesz a taxizás, de ingyenes a KRESZ-vizsga

2018. július 01. 11:07

Több jogszabályváltozás lép életbe vasárnaptól: némileg drágább lesz a fővárosi taxizás, és hatályba lép az új büntetőeljárási törvény, illetve mostantól ingyen tehetik le a KRESZ-vizsgát a 20 éven aluliak.

2018. július 01. 11:07

E változások mellett Emellett elindul az online számlázás, s mostantól az étel- és italautomaták is be vannak kötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). 

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő.

A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra emelkedik. 

A kormány mától megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár, és abban az esetben is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson.

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincstár intézi.

Az új büntetőeljárási törvény újdonságai közé tartozik a gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények bírósági tárgyalásának szabályozása, a hatóságok és az együttműködő elkövető közötti egyezség növekvő szerepe, az ülnökök jelenleginél jóval kisebb szerepe a perekben, továbbá, hogy a vád bizonyítása az ügyész feladata.

Az előzetes letartóztatás elnevezése letartóztatásra változik, felső határa továbbra is (a kiszabható büntetéstől függően) egy, két, három vagy négy év, életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény esetén pedig továbbra sem lesz felső határa.

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. július 01. 21:19
Cím: "ingyenes a KRESZ-vizsga" Cikk: ingyen tehetik le a KRESZ-vizsgát a 20 éven aluliak. Tehát a címadó ember már megint hazudik.
marko11
2018. július 01. 16:19
ingyen tehetik le a KRESZ-vizsgát a 20 éven aluliak a tanfolyam díja viszont a vizsga-díj többszöröse
becike4
2018. július 01. 15:58
Várakozási díj:750/perc.42000 forintos óradíj.Mik ezek,szoftverfejlesztők?
farkasflori a vizicsoda
2018. július 01. 14:58
"LE AZ ÁRDRÁGÍTÓKKAL !" (c) Hofi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!