Börtönbüntetésre ítélték a terrorizmussal vádolt székely aktivistákat

2018. július 04. 15:15

Öt év börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székelyföldi, terrorizmussal vádolt aktivistáit a román legfelsőbb bíróságon szerdán. A Jobbik felszólította a Fidesz-KDNP kormányt, hogy álljon ki a fiatalok és az igazság mellett.

2018. július 04. 15:15

Jogerősen öt évi börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét – tudatta az Agerpres hírügynökség.

Azzal gyanúsították őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén. Első fokon a bukaresti táblabíróság, a vádak egy része alól felmentve őket, csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk annyi szabadságvesztést, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek. A legfelsőbb bíróság a büntetőjogi besorolást terrorista cselekményekre változtatva rendelte el a vádlottak bebörtönzését.

A Jobbik válaszul kiadott közleménye szerint „vérlázító politikai ítéletet hozott a román bíróság”. Mint írják: „a Jobbik ezúton felszólítja a Fidesz-KDNP kormányt, hogy haladéktalanul kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a két magyar állampolgár ügyében ne a román politikai akarat, hanem az igazság érvényesüljön”.

(MTI, MTI-OS)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2018. július 04. 19:11
https://szekelyhon.ro/aktualis/igy-szallitottak-el-a-rendorok-beke-istvant-es-szocs-zoltant Nota bene: a feketehalmi (Codlea) börtön csak amolyan köztörvényeseknek való. Ebből is látszik milyen "komolyan" veszik a terrorista fenyegetést maguk a román hatóságok. Persze az is lehet, hogy a felheccelt köztörvényesek kezére adják őket, mint a vásárhelyi pogrom magyar bűnbakját Cseresnyés Pált (és még sokezer magyart Románia dicstelen százéve alatt).
dick52
2018. július 04. 18:03
Egy jobbikos játsza a hazafit! Ezzel együtt sajnálom azt a szerencsétlent.
Bekecs
2018. július 04. 17:26
Várjuk a külügy reagálását.
balbako_
2018. július 04. 16:40
Ez aljas gyalázat, mintahogy aljas gyalázat az is, hogy szerencsétlen srácokat a Hatvannégy Vármegye beugratta ebbe a dologba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!