Szkripal-ügy: Oroszország kiutasított egy magyar diplomatát

2018. április 04. 14:56

Válaszul arra, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban, a britekkel való szolidaritás jegyében Magyarország kiutasított egy orosz diplomatát, Oroszország egy magyar diplomatát utasított ki, valamint a külügyi tárca bekérette Balla János moszkvai nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át.

2018. április 04. 14:56

Oroszország kiutasított szerdán egy magyar diplomatát válaszul arra, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban, a Nagy-Britanniával való szövetségi szolidaritás jegyében Magyarország korábban kiutasított egy orosz diplomatát. Az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint a tárcához bekérették Balla János moszkvai nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át.

A dokumentum értelmében Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz fővárosban működő magyar nagykövetség egyik munkatársát ”válaszul Magyarország barátságtalan és megalapozatlan követelésére” egy orosz diplomácia alkalmazott kiutasítása ügyében „Nagy-Britanniának a »Szkripal-ügyben« Oroszországgal szemben megfogalmazott, bizonyítatlan vádjai alapján” A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington pedig 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását is. További 26 kormány utasított ki még orosz diplomatákat, Ukrajna 13-at, a többi ország pedig egy és négy közötti számban. A retorziókra Moszkva ugyanolyan lépésekkel válaszolt. A NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, az EU és több ország konzultációra hazarendelte moszkvai nagykövetét.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. április 04. 20:23
Orbán úgy viselkedett mint egy kis pincsi a nagy kutyák közt, a falkában. Odacsípett egyet a nagy medvének, aztán vonyítva elszaladt. Most megmutathatta volna igazán Brüsszellel szemben. De ez a hajó is elment, mert ő valójában egy ilyen alak. Most egyértelműen kiállhattunk volna Oroszország mellett, akik nem szokták elfelejteni az ilyen apró, de célzott gesztusokat, ahogy ezt sem fogják soha. Szebb Jövőt!
Gregorius
2018. április 04. 18:40
Ez a legszokásosabb diplomáciai lépés. Kiutasításra automatikusan kiutasítás a válasz.
Tatulus
2018. április 04. 18:20
Amúgy ez most tényleg blődike volt - nem tudom, ki adta ezt a bölcs tanácsot, de kár volt Orbánnak elfogadnia. A britektől minden kitelik, akár ők is bűvészkedhettek, nincs igazi bizonyíték!
zakar zoltán béla
2018. április 04. 17:10
Toto gut van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!