Mitől lett meg a kétharmad?

2018. április 10. 16:25

Még a fideszeseket is meglepte a kétharmados győzelem, ami annak bizonyítéka, hogy médiabuborékokban élünk – fejtették ki elemzők a Danube Institute választási eredményeket megfejtő vitáján. Orbán Balázs, Boris Kálnoky és John O’Sullivan arra jutottak: a gazdasági siker és az egyre jobban élő középosztály lehet a kétharmad elsődleges oka.

2018. április 10. 16:25
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Kevesen jósoltak kétharmados kormánypárti győzelmet az április 8-i magyar parlamenti választásokon – vezette föl a Danube Institute kedd délelőtti kerekasztal-beszélgetését John O’Sullivan. A beszélgetésen Orbán Balázs (Századvég) és Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója kommentálta az eredményeket. 

Orbán Balázs, aki vasárnap este az RTL Klub választási műsorában szerepelt szakértőként, kifejtette: a kormánypárti győzelem nem volt meglepő, a kétharmad viszont igen – annak ellenére is, hogy mind a Századvég, mind más felmérések is a végső eredményt mutatták. De ők egyszerűen ezt nem hitték el. De vasárnap este kiderült, hogy jó volt a módszertan.

Hogy ennek a hitetlenkedésnek mi az oka? Orbán Balázs szerint elsősorban a médiabuborék, amiben élnek az ilyesmivel foglalkozó emberek, és az ellenzék speciális helyzete. Az ellenzéknél ugyanis nem volt téma az, hogy alternatívát építsen. Március 15-én kiderült, hogy nem tudják mobilizálni az embereket, nem tudják őket az utcára vinni, így a médiába és a közösségi oldalakra vitték az ügyet, főleg az utolsó hetekben – ebből alakult ki az ellenzéki médiabuborék.

A kétharmad okai közt elsőként Orbán Balázs a kormány gazdasági sikereit emelte ki: nőtt a GDP, nőttek a fizetések, egyre több a munkahely. A Századvég felmérései szerint az átlagos magyar választó ma így érez, és a Projekt 2018 európai kutatás szerint a magyarok úgy gondolják, a gyermekeiknek jobb lesz, mint nekik – ez igaz egész Közép-Európára, szemben Nyugat-Európával.

A Nyugat pesszimista, a Kelet optimista. 

A győzelemhez vezető másik ügy a migráció volt. Orbán Balázs szerint ez most a legfontosabb ügy mindenhol, Európa-szerte, még a cseheknél is, pedig az még nem is tranzitország. A magyar emberek 25 százalékának közvetlen tapasztalata van a migrációról, azaz nem a tévében látták, hanem élőben, a vasút mentén, a pályaudvarokon –  vagy épp Dél-Magyarországon élnek. A migrációval kapcsolatos országos attitűdöt ez magyarázza annak ellenére, hogy Magyarországon nincsenek nagy tömegben illegális bevándorlók.

Lokalista-globalista

A Századvég vezető munkatársa mindehhez hozzátette: ma a fő polarizáció a pártok között az egész világon a lokalista-szuverenista és a globalista pártok közt van. A lokalista-szuverenista pártok nem tagadják a globalizáció tényét, és nem is tartják teljesen negatívnak azt – ám teljesen pozitívnak sem. A negatív hatásokat viszont próbálják elkerülni, kezelni. Orbán Balázs szerint ez a polarizáció látható Magyarországon is. 

Hozzátette: a Jobbik nagy hibája volt a néppártosodás, a rebranding, és az, hogy a baloldalról próbál szavazatokat szerezni. Magyarországon pedig nincsenek lokalista-szuverenista ellenzéki pártok, ami a kormánypártok javára játszik.

Boris Kálnoky, a Die Welt magyarországi tudósítója elmondta: szerinte a 2016-os népszavazás hatékonyan mozgósította az embereket. Számára vasárnap az volt a legmeglepőbb, hogy a fideszesek mondták neki, hogy meg vannak lepődve az eredmények láttán.

Mint mondta: ma jobban élnek a magyarok, mint négy vagy nyolc éve, ezért nyert a Fidesz; mások pedig túlbecsülték a médiaügyek és a jogállam kérdésének fontosságát. Mindezt úgy, hogy Orbán Viktor egy darab választási ígéretet sem tett. Megjegyezte azt is:

a kormánynak vonzóbbá kell tennie magát a fiatalok felé,

különben a Jobbik viszi el őket. Kálnoky úgy gondolja, a Jobbikot lokalista-szuverenista vezetés veszi át, azaz újra radikálisabb lesz. 

Orbán Viktorral kapcsolatban kifejtette: ő valószínűleg folytatni szeretné az emancipációs politikát az EU-ban, hiszen ennek a stratégiának ő a bajnoka. Ugyanakkor a német kapcsolatokkal vannak bajok. A Bundestaggal jó a viszony, a gazdasági kapcsolatok gyümölcsözőek, de a német külüggyel és személyesen Angela Merkel kancellárral nem. 

Fiatalok, középosztály

Orbán Balázs a fiatalokkal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a fiataloknak mindig fontosabb a foci és a csajozás-pasizás, ezért a politikában nagyobb szava van az idősebbeknek világszerte. Az ellenzék a fiatalokra próbált építeni, őket akarta meggyőzni, de ez nem annyira sikerült. A Fidesznek, ha folytatni akarja a mostani stratégiát, akkor a középkorúakra kell továbbra is koncentrálnia. A fiatalokra koncentrálás nem tudja növelni a táborát jelentősen,

a kormányzó pártok pedig mindig, mindenhol a családok és idősek pártjai lesznek,

sosem a nem politizáló vagy épp lázadó fiataloké. A fiatalokkal kapcsolatban ugyanakkor mégis van dolga a Fidesznek, de ez nem a szavazatgyűjtés, hanem a rekrutáció, a toborzás. Orbán Balázs szerint a magyar kormány inkább intervencionista, mintsem redisztribucionista. Intervencionistának kétharmaddal még könnyebb lesz lenni, de az újraelosztás mértéke csökkent az előző években, ami pozitívan érinti a középosztályt.

Kálnoky elmondta: Közép-Európában egyre jobb a középosztálynak, nyugaton viszont egyre rosszabb. Ezért csökkent nyugaton a szociáldemokrata pártok támogatottsága. Magyarországon azonban jön fel a középosztály, a középbal pedig eltűnt. A Fidesz komolyan veszi a szociális problémákat, és az újraelosztást is intézi, ezért betölti a szociáldemokrata pártok szerepét is.

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. április 12. 07:19
Ma a végtelenűl korlátolt és debil "ballib" média azt akarja bemagyarázni--magának isk a hiveinek is, meg az ország szavazópolgárai közül azoknak is, akiket be lehet palizni--hogy a Fidesz a "vidéki bunkók, a kocsmatöltelékek, az--úgymond-- alulképzettek, valamint a tök-műveletlen tahók gyűlekezete. Hát jó, csak hadd' csinálják.... Nem állitom persze, hogy ú.n. "értelmiségi párt" (lenne) a Fidesz-KDNP, de NE IS LEGYEN AZ! Azt viszont állitom, hogy nem kevés SZUPERKÉPZETT GONDOLKODÓ-FENOMÉN van közöttünk. És nagyjából pont annyi, amennyi kell.
fapipa
2018. április 10. 22:51
Van még itt ez a NOLIMPIA is. A ballibsiknek kiváló kampánytéma lehetett volna akár megkapjuk a rendezést, akár nem. Viszont a szadesz petékkel nem lehetett bírni. Megették az aranytojást tojó tyúkot. Eredmény egy tagadásra épített ellenzéki pártocska.
VakzKommondor
2018. április 10. 22:29
Biztos igy van. Csak épp nincs középosztály .
Natali
2018. április 10. 21:56
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Olyan embert keresek, aki meghív engem. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Saját fotóim a https://goo.gl/iykWCV oldalon Ezen az oldalon is elérhetőek a kapcsolati adatai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!