Kutatás: minél inkább összefog az ellenzék, annál nagyobbat nyer a Fidesz

2018. március 02. 11:32

Az ellenzék koordinációját szorgalmazó Közös Ország Mozgalom kikutatta egy budai választókerület szavazóit, amiből kiderült: minél kevesebb ellenzéki jelölt van, annál nagyobb arányban nyer Varga Mihály, a helyi fideszes képviselőjelölt.

2018. március 02. 11:32

Közvélemény-kutatást készített Budapest 4. számú országgyűlési egyéni választókerületében a Közös Ország Mozgalom, a választókerület a II. kerületből és a III. kerület egy részéből áll, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fideszes képviselőjelölt, míg vele szemben a DK-s Niedermüller Péter, az LMP-s Ungár Péter, a momentumos Benedek Márton és a jobbikos Kovács Tamás indul el.

Az ellenzéki pártok tevékenységét összehangolni kívánó mozgalom kutatási adatfelvétele 2018. február 2 és február 18 között – tehát még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt – zajlott le, 1,000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. Végezte. A közleményben megjelenő adatokat a 2011-es népszámlálás és a 2014-es országgyűlési választás listás eredményére vonatkozó, választókerületi szintű adatokkal súlyozták, hogy a minta torzításmentesen reprezentálja a választókerület felnőtt népességét nem, életkor, iskolázottság és 2014-es szavazat szempontjából.

A kutatás fő kérdése az volt, hogy melyik ellenzéki jelölt lehet a Fidesz legesélyesebb kihívója az adott egyéni kerületben.

A kutatók közölték: Varga Mihály 36% körüli támogatottsága (az összes megkérdezett körében) jelentős fölényre utal, és a látens vélemények közvetett becsléssel való figyelembevétele még további tartalékokat is mutat az ő esetében, igaz, kevesebbet, mint az ellenzéki jelölteknél összesen. Az ellenzéki oldalon a DK jelöltje Niedermüller Péter az MSZP-P és a DK listák összegénél valamivel kevesebb szavazatot szerezne, de még így is nagyon biztosan vezet az LMP lista támogatottságát kicsit felülmúló Ungár Péternél. A Jobbikos Kovács Tamás és a Momentumos Benedek Mártom még akkor is jelentősen lemarad kettejük mellett, amikor a határozatlan vagy rejtőzködő szavazók közötti tartalékaikat is látható teszi a közvetett becslés.

A legfontosabb cél annak megállapítása volt, hogy melyik ellenzéki jelölt lehet leginkább képes az ellenzéki szavazatok begyűjtésével a Fidesz kihívójává válni.

A kutatás eredményeiből azonban az jött ki, hogy gyakorlatilag minél kevesebb az ellenzéki jelölt, annál nagyobb mértékben győzne Varga Mihály.

Míg négy ellenzéki jelölt esetén 48 százalékkal győzne a fideszes miniszter-képviselőjelölt, addig bármilyen más kombinációban, három, kettő vagy egy ellenzéki induló esetében ennél csak nagyobb arányban győzne Varga.

Az egy ellenzéki jelölt esetében a DK-s Niedermüllerrel szemben 61-39, az LMP-s Ungár Péterrel szemben 65-35, a momentumos Benedekkel szemben 74-26, míg a jobbikos Kovács Tamás esetében 80-20 százalék arányban győzne a fideszes jelölt a budai kerületben - derül ki a Közös Ország Mozgalom kutatásából.

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2018. március 02. 20:44
will see....
Akitlosz
2018. március 02. 19:09
"Kutatás: minél inkább összefog az ellenzék, annál nagyobbat nyer a Fidesz" És ezt kutatni kellett? Mitől nem volt elegendő ehhez a józan paraszti ész? Ja, hogy olyanjuk nincsen a kutattatóknak! A magyarázat csupán annyi, hogy a szavazók aránya a szavazók között mindig 100%. Így aztán ha kevesebb jelölt indul, akkor arányaiban több szavazó jut egy jelöltre. Rohadt bonyolult mi?
kortárs
2018. március 02. 18:15
Ez a felmérés is mutatja, hogy Varga Mihály körzetében polgárok laknak és nem prolik! Az április 8-i választás azt fogja megmutatni, melyik körzetben mennyi polgár és mennyi proli él!
gyaloggos
2018. március 02. 17:05
JUT ESZEMBE! ÍRJA már meg valaki itt a Mandineren, miképpen is alakul a földgáz ára, és kihez szaladt Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!