Ezúttal a DK-ra és a Liberálisokra csapott le az ÁSZ

2018. január 09. 17:28

Gyurcsányékra 8,2 millió, Fodor Gáborékra pedig 6,1 millió forintos büntetést rótt ki az Állami Számvevőszék, melyet a két pártnak 15 napon belül kell befizetnie a költségvetésnek.

2018. január 09. 17:28

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Liberális Párt sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során az Állami Számvevőszék szerint. A Jobbikot 331 millió forintos büntetés megfizetésére kötelező ÁSZ az MTI-vel közölte, a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek.

A DK-nál is az ingatlanbérletet találták problémásnak

A szervezet kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, legutóbb a DK és az MLP pénzügyeit vizsgálta. A mostani megállapítások között szerepel a közlemény szerint, hogy a DK gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

A párt az ÁSZ megállapítása szerint a 2015-ös és 2016-os pénzügyi kimutatást sem a jogszabályoknak megfelelően készítette el, nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. A párt kedvezményes ingatlanbérlet formájában 2015-ben és 2016-ban 5,9 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személytől, amely tiltott nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ úgy ítélte továbbá, hogy a DK a vizsgált időszakban 2,3 millió forint tiltott támogatást kapott külföldi szervezettől, illetve nem magyar állampolgártól.

A Liberálisok is olcsóbban béreltek?

A Magyar Liberális Párt ellenőrzéséről az ÁSZ azt írta: a párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a szervezet a vizsgált időszakban a pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, a gazdálkodás átláthatósága nem volt biztosított, emellett nem szabályszerűen számolta el a működéséhez igénybe vett forrásokat. 

Az MLP az ÁSZ kimutatása szerint 2015-2016-ban kedvezményes ingatlanbérlet, díjmentes könyvelési, számviteli, pénzkezelési szolgáltatás, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában 6,1 millió forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől. Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg.

Tizenöt napjuk van

Az ÁSZ a DK elnökének 13, az MLP elnökének pedig 12 javaslatot fogalmazott meg. A DK figyelmét a 8,2 millió, az MLP figyelmét pedig a 6,1 millió forintos tiltott támogatás tizenöt napon belül, a központi költségvetésbe való befizetésére hívta fel.

Az Állami Számvevőszék közleményében emlékeztetett, 2014. január 1-jétől tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

(MTI)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldgóbé
2018. január 10. 09:03
Milyen remekül mutat egymás mellett ez a két buzi.
smarton
2018. január 10. 08:00
"Emellett 2015-ben 30 ezer forint támogatást fogadott el olyan embertől, akinek magyar állampolgárságáról nem győződött meg." Menjen az ÁSZ oda, ahová gondolom. Mocskos kormány-mosoda.
nyugalom
2018. január 09. 21:23
Miert erzik azt, hogy ok tv-n feluliek?
Paskai
2018. január 09. 21:11
Kifejezetten tetszenek nekem ezek a politikai tréfák, egyedül az érintettek nem röhögnek, de az nem baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!