Az Együttnek sem kegyelmezett meg az ÁSZ

2018. január 10. 19:35

A Jobbik, a DK, a Liberálisok, és az LMP után az Együttnél is tiltott vagyoni hozzájárulást állapított meg a számvevőszék. Juhász Péterék jelezték: nem működnek együtt a hatóságokkal.

2018. január 10. 19:35

Szerda este az Együttöt is megbüntette az Állami Számvevőszék – áll a szervezet az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében.

Az ÁSZ bejelentette: befejezte Juhász Péter pártjának 2015-2016. évre vonatkozó ellenőrzését, melyből azt állapította meg, hogy az ellenzéki párt „nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait”. A számvevőszék az Együtt 2016. évi pénzügyi kimutatásában ugyan nem, de a 2015-ösben már talált kivetnivalókat, ráadásul a szervezet állítása szerint tiltott vagyoni hozzájárulást is elfogadott a párt.

A számvevőszék kifogásolta, hogy a pénzügyi kimutatás készítése során sérült a „tartalom elsődlegessége a formával szemben” számviteli alapelv, így a gazdálkodás átláthatósága sem volt biztosított. A párt könyvvezetése sem felelt meg a vonatkozó előírásoknak az ÁSZ szerint. Hozzáteszik: az Együtt elmulasztotta az utalványozást, nem hivatkozott könyvviteli számlákra, így pedig nem gazdálkodott átláthatóan a közpénzekkel. Azt is kifogásolták, hogy az Együtt 2015-ben „öt fő által 62 ezer Ft tagdíjként befizetett összeget, hibásan adomány jogcímen vett nyilvántartásba és szabálytalanul mutatta ki a pénzügyi kimutatásban”.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy az Együtt nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését, mindezek alapján pedig az ellenőrzött időszakban 9 millió 695 ezer forintnyi tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás jogi személytől való elfogadását állapították meg. Ezen felül 120 ezer forintnyi tiltott támogatást is elfogadtak nem magyar állampolgártól – így a végösszeg 9 millió 815 ezer forintra rúg, ennyit kell Juhász Péteréknek a költségvetésbe befizetniük.

Az ÁSZ a jelentésében hozzáteszi: az Együtt elnökének 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján a tiltott támogatás megállapításáról tájékoztatta a Magyar Államkincstárat és felhívással fordult az Együtt elnökéhez. 

A párt eközben közleményben tiltakozott a döntés ellen, kiemelve, hogy nem fognak együttműködni a hatóságokkal, és „minden jogi lehetőséget ki fognak használni az adójogi és közigazgatási eljárásokkal szemben”. Az Együtt hozzáteszi: az ÁSZ ellenőrzése nem volt megfelelő, és a számvevőszék nem reagált érdemben a pártelnök Juhász Péter követeléseire. A párt szerint pedig ezzel az ÁSZ „nyilvánvalóan a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat a 2018-as választások előtt”.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2018. január 11. 13:25
"Orbán Viktor megijedt és visszavonulót fújt! Az első csatát megnyertük, de nem szabad megállni, és el kell söpörni a korrupt zsarnokot és bandáját a választásokon" (Vona Gábor) https://alfahir.hu/2018/01/10/nav_nemzetgazdasagi_miniszterium_allami_szamvevoszek_magyar_allamkincstar_varga_mihaly
smarton
2018. január 11. 07:23
Ez csak kármentés. Rájöttek, mennyire kontraproduktív a Jobbik csesztetése és most terítik a szart, hátha így kisebb a kupac. A nagy ravasz első kármentés se jött be: a kérelmezett halasztott fizetés. Ugyanis ehhez el kell ismernie a Jobbiknak, hogy jogos a büntetés, aminek halasztását kérelmezni kellene. AZ is nevetséges, hogy a Fidesznél és a KDNP-nél nem volt semmi? Abszolút semmi 2015 óta??? Ez a cirkusz egy óriási baklövés volt.
áfonya
2018. január 11. 05:13
Nyugati szemétkupac tetejéről kelet felé tekinget a magyargyűlölő brüsszeli kommunista Guy , nem lát no go zónákat nem lát betolakodókkal tele lágereket ,nem lát robbantásokat .
áfonya
2018. január 11. 05:04
Szar-gentini a soros embere be se mer menni a tőkés országokba elszaporodott no go zónákba . Békés magyarokhoz jön az életet gusztálja .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!