Szuperholdat láthatunk vasárnap

2017. december 02. 12:42

Nagyobbnak és fényesebbnek hat majd a Hold.

2017. december 02. 12:42

Szuperholdat láthatunk vasárnap este – közölte az Index. A szuperhold jelenségekor az év legkövérebb teliholdját láthatjuk, idén december 3-án, vagyis holnap éjszaka. Ennek oka, hogy a Hold ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, így néha közelebb, néha távolabb kerülnek egymástól. Emiatt, ha bolygónk a telihold idején közelebb van a Holdhoz, mint általában, akkor nagyobbnak és fényesebbnek láthatjuk azt – írják. 

Hozzáteszik: szuperhold sincsen minden évben, azonban a tavalyi, 2016 novemberi jelenséget az évszázad szuperholdjaként emlegetik. Az idei szuperhold nem lesz majd ennyire különleges; a várakozások szerint az átlagtól 7 százalékkal lesz nagyobb és 16 százalékkal lesz fényesebb a Hold. Az égitest 16:14-kor kel és 6:25-kor nyugszik majd. Akik szeretnék megfigyelni a szuperholdat, azoknak érdemes lesz ezekhez az időpontokhoz közeli perceket választani– javasolják. 
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. december 03. 12:08
A baloldaliak ülve nyalhatják (ki), akkora lesz a Hold.
Akitlosz
2017. december 02. 19:42
"az átlagtól 7 százalékkal lesz " Az ám a de komoly! Egy apró színházi távcső meg 3-szor közelebb hozza.
Akitlosz
2017. december 02. 19:39
"Szuperholdat láthatunk vasárnap" Baromság. A Hold egyformán szuper mindig. A fogalmat valaki újságíró találhatta ki, rájuk jellemző az ilyen debil szenzációhajhászás, akkor is, amikor semmi rendkívüli nem történik. Szóval, aki valami tényleg szuper dolgot vár ő csalódni fog. Semmi rendkívüli látnivaló nem lesz. Egy apró távcsővel is bármikor jóval többet lát a Holdból, mint szuperság idején szabad szemmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!