Nem csak a férfiak a hibásak abban, hogy a nőket nem veszik komolyan

2017. november 30. 10:22

Tavaly felkértek, hogy legyek az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik arca.

2017. november 30. 10:22
Polgár Judit

„Közel két évig vezette a magyar férfi-sakkválogatottat szövetségi kapitányként. Miért mondott le egy évvel ezelőtt?

Szerettem kapitány lenni, nagy kihívás volt, de rengeteg dolgom van, és semmit sem szeretek fél gőzzel csinálni. Tavaly például felkértek, hogy legyek az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik arca.

A szervezet tizenöt nőt kért fel erre a feladatra. Mit gondol, egy jemeni énekesnő vagy a bangladesi miniszterelnök asszony mellett miért önre esett a választásuk?

Olyan embereket, egyéniségeket kerestek, akik saját példájukon keresztül tudnak hitelesen beszélni az egyenjogúság kérdéséről. A sakk a mai napig a férfiak által uralt sportág. Igaz, nekem nagy szerencsém volt, mert a szüleim rendszeresen elmondták, hogy férfiak között lányként ugyanúgy képes leszek megállni a helyem, de azért előfordult, hogy furcsán néztek rám és a testvéreimre, amikor férfiakkal versenyeztünk. Zsuzsi nővérem mondta egyszer, hogy ő még »egészséges« férfit nem győzött le. A férfiak ugyanis sokszor nehezen viselték, ha egy nő – pláne egy kislány – verte meg őket, és ilyenkor a legkülönbözőbb kifogások hangzottak el, hogy az illető miért volt éppen rossz passzban.

Van rá esély, hogy a jövőben változzon a helyzet?

Az ENSZ-program arcaként többször elmondtam, nem csak és kizárólag a férfiak a hibásak abban, hogy a nőket bizonyos helyzetekben nem veszik komolyan. A család, a közeg nagyon erősen meghatározza, ki hogyan gondolkodik a nemek szerepét illetően. Még az sem mindegy, hogyan dicsérjük meg a gyerekeket. Ha a kislányoknak mindig csak azt mondjuk, hogy milyen szépek, akkor lehet, hogy elhiszik: a szépség elég ahhoz, hogy később érvényesüljenek. A szülőknek nagyon oda kell figyelniük, hogy tiszteletben tartsák a nemi jellegzetességeket, és közben azt is tudatosítsák a gyerekekben, hogy az egyik nem sem rosszabb, mint a másik. Valamint azt sem árt szem előtt tartani, hogy nem minden nő akar karriert, sokan a családjuknak szeretnének élni. A legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben, ki mire vágyik, és segítsünk, hogy mindenki a maga útját járhassa.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2017. december 01. 07:54
"nem kizárólag a férfiak a hibásak abban, hogy a nőket bizonyos helyzetekben nem veszik komolyan" nekem is vannak cigány barátaim 2 én is ismerek rendes zsidó embert 3 sajnos lesír Polgárról, hogy valójában férfigyűlölő. Hogy lehetnének a férfiak hibásak bármiért, igen bármiért? A férfiak? Van férfibűnözés? A 6 hónapos 12 éves 18 éves 24 éves férfiak a hibásak, DE NEM CSAK ŐK, hanem mások is. Köszi BAZMEG! KÖSZÖNJÜK. úgy látszik a sakkozás sem segít az embernek egy általános hasznavehető intellektus kialakításában, és a sztereotipizálás elleni védekezésben. Nem lep meg mondjuk. Maradj a táblánál, ne hízlald a gendernácik sorait!
Dénia
2017. november 30. 20:14
Szerintem téged nem erre szerződtettek :)
krotak
2017. november 30. 19:12
Jó régen volt. Egy sakkozó hölgy szimultánt játszott. Egyszer csak hosszabban elgondolkodott, amikor hozzám ért, aztán elnevette magát, és adott egy puszit. Amit csinálunk, az a Csiburdanidze-Gaprindasvili VB egyik játszmája.
fogas paduc
2017. november 30. 15:43
Egyébként arra kell nevelni a gyereket, hogy az erősebbtől sohasem szégyen kikapni , továbbá az ellenfelet mindig tisztelni, dicsérni kell, ki kell emelni a pozitív tulajdonságait. Ennek kettős a pszichológiai jelentősége: - az erősebbtől nem szégyen kikapni, hiszen ő a jobbik, de ha becsmérelem, és mégis a másik győz, akkor rögtön szégyenné válik a vereség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!