MSZP: A futballra szánt pénznek az egészségügyben lenne a helye

2017. november 23. 20:26

Az MSZP 10 pontos programot állított össze, hogy 2018 után „igazságot lehessen tenni az egészségügyben” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP Ajkán tartott részországgyűlését követő sajtótájékoztatón, csütörtökön.

2017. november 23. 20:26

Az egészségügyet érintő problémák és lehetséges megoldásuk volt a fő témája az MSZP Ajkán tartott csütörtöki részországgyűlésének. Az ellenzéki pártnak korábban Hajdúszoboszlón, Egerben és Kazincbarcikán volt hasonló rendezvénye. A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) parlamenti frakcióvezetője közölte: az MSZP 10 pontos programot állított össze, amely garanciát jelenthet arra, hogy 2018 után „igazságot lehessen tenni az egészségügyben”. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi kormánynak „fontosabb a magyar foci, mint az emberek egészsége.” A futballra szánt pénznek a magyar egészségügyben lenne a helye – hangsúlyozta.

Tóth Bertalan szavai szerint javítani kell az ellátás színvonalát, növelni kell a háziorvosok számát, és jelentősen meg kell emelni az orvosok fizetését. Az ellenzéki politikus szerint a kormány társadalomfilozófiája az, hogy „akinek több van, még többet kapjon, akinek pedig kevesebb van, annak elengedik a kezét”. Tóth Bertalan kitért arra, hogy ma Magyarországon a hónap végére sokaknak elfogy a pénze, több százezer embernek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, „sok idős ember a saját otthonában hal meg, mert nem tudja a fűtést kifizetni”. Hozzátette: a kórházak takarítására nem jut pénz, a korai halálozások tekintetében Magyarország az uniós országok között az utolsóelőtti helyen áll. A fiatal orvosok nem látnak perspektívát, nincs karrierlehetőségük, ezért nincs elég szakorvos és házorvos – hangsúlyozta. Biztos megélhetést kell biztosítani a nyugdíjasoknak, a munka világában és az egészségügyben is – jelentette ki.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy elérhető, biztonságos, betegközpontú egészségügyet kell létrehozni, szakmailag és anyagilag is meg kell becsüli az ágazatban dolgozókat. Közölte: Magyarországon a kezdő orvosok keresete a szlovák kollégáik fizetésének egyharmadát teszi ki. A környező országok célországokká váltak a magyar orvosok számára – tette hozzá. Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy az unió országai közül magyar emberek költenek e legtöbbet magánegészségügyre. Szavai szerint ezt nem a jobb szolgáltatás reményében teszik, hanem azért, hogy „kapjanak egyáltalán valamilyen ellátást". A magánegészségügy egy „hiánypótló rendszer", melyet a hosszú várakozási listák és a nem megfelelő ellátás miatt választanak az emberek – közölte. Aki a Fidesznek nem célközönsége, azok számára marad az állami egészségügyi rendszer, amely pedig „nem hozzáférhető”. A Fidesz ezekről az emberekről „lemondott” – mondta. Szakács László hangsúlyozta: az egészségügyet meg kell erősíteni, amihez a forrás megvan, hiszen adó formájában ezt az emberek befizetik. A magyar kormány azonban a pénzt olyan dolgokra fordítja, melyre a magyar embereknek nincs szüksége. Az MSZP által megfogalmazott, az egészségügy jobbá tételét célzó tíz pontos programot határozati javaslat formájában fogják benyújtani a parlament elé – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2017. november 24. 12:53
A várólistákat a szadesz az mszp támoatásával importálta Hollandiából.
Senye Péter
2017. november 24. 11:14
Bezzeg az MSZP kormány... "A minisztérium szakállamtitkára szerint azonban van korszerűbb gyógyszer is, mint a friss levegő… " http://www.demokrata.hu/cikk/fullaszto-reformok
makapaka2
2017. november 24. 09:46
Ők 600 milliárdot vettek ki az egészségügyből, de azért ráfér a képére ez a duma.
kombinátor
2017. november 24. 09:11
immáron évtizedek óta szajkózza a komcsi oldal a lélegeztetőgépek iránti igényét ... nyilván tagságuk életkora miatt ... de reméljük nemsokára végleg eltűnnek ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!