Kövér: Példaértékű a magyar-szlovén kisebbségvédelmi együttműködés

2017. november 24. 11:24

A Magyarország és a Szlovén Köztársaság által 25 éve megkötött kisebbségvédelmi megállapodás évfordulója alkalmából rendezett konferencián Kövér László és Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke a két ország együttműködését méltatta.

2017. november 24. 11:24

A magyarok és a szlovének egyaránt megtanulták a történelemből, hogy az identitás olyan, mint a szabadság: senkinek nem lesz több belőle, ha elveszi a másét – emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten. A házelnök a Magyarország és a Szlovén Köztársaság által 25 éve megkötött kisebbségvédelmi megállapodás évfordulója alkalmából rendezett konferencián azt mondta: ez a két ország nemzeti együttműködésének a nyílt titka, amelyet szívesen megosztanak bárkivel Európában, aki napjainkban fontosnak tartja az önazonosság és a szabadság egymással összefonódó kérdéseit.

Kövér László hozzátette: a nemzeti közösségek a két országban kölcsönösen megkapják azt a kiemelt figyelmet, támogatást és pozitív megkülönböztetést, amelyeknek köszönhetően kis lélekszámuk ellenére közösségként létezhetnek és tervezhetnek. Kitért arra is: az elmúlt huszonöt esztendőben, az euroatlanti integrációk keretében nemcsak azt tanulhatták meg mindannyian, hogy a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek nem veszélyt, hanem esélyt jelentenek országaik számára, hanem azt is megtapasztalhatták, hogy méreteiktől és erejüktől függetlenül az érdekérvényesítésük során bizonyos értelemben minden ország kisebbségi helyzetbe kerülhet. 

Úgy is fogalmazhatnánk, Európában politikai értelemben tulajdonképpen mindenki kisebbségi, csak még sokan nem tudnak róla” – mondta Kövér László, aki szerint azt is megtapasztalhatták, hogy a nemzetközi politikában nem a vélt vagy valós erőfölény alkalmazása, hanem az érdekek harmonizálása, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az egyetlen út, amelyen tartós eredményeket lehet elérni. 

Az Országgyűlés elnöke rámutatott: „az együttműködésre egyre nagyobb szükségünk van és lesz, mert egyre erőteljesebbek azok a kísérletek, hogy szabadokból ismét rabokká tegyenek valamennyiünket, nemzeti közösségeket és kisebbségeket egyaránt”. Vannak – nem kevesen és nem lebecsülendő erővel bírnak –, akik ki akarnak forgatni mindannyiunkat nemi, családi, vallási és nemzeti identitásunkból, el akarják törölni nemzeti államainkat annak érdekében, hogy korlátlanul alávethetőek és kifoszthatóak legyünk. 

Kövér László kiemelte: a kulturális autonómia, a területhez kötött közösségi jogok és a nemzeti kisebbségi jogok rögzítésével Szlovénia az európai kisebbségvédelem élén jár. Kitért a magyar parlamenti hely biztosítására a nemzetgyűlésben, illetve a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség számára garantált jogkörök meghatározására is. Rámutatott: az elmúlt negyedszázad tapasztalata alapján a tévedés kockázata nélkül megállapíthatják, hogy Magyarország és a Szlovén Köztársaság kisebbségvédelmi együttműködése egész Európa számára példaértékű, és egyben azt bizonyítja, hogy a közös európai értékek melletti kiállással és összefogással az európai őshonos nemzeti közösségek számára biztosítható a jövő. 

Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás alapköve a két ország közötti együttműködésnek. A jó együttműködés az egyezménynek is köszönhető – mondta. Úgy fogalmazott: a nemzetiségek gazdagságot és hidat jelentenek a két ország között. Büszkeségét fejezte ki alkotmányuk vonatkozó cikkelyével összefüggésben, majd kitért a nemzeti kisebbségeket megillető jogokra, és felidézte, hogy újonnan létrejövő országként elkötelezték magukat, hogy a biztosítják a kisebbségek jogait, létszámtól függetlenül. 

Szlovénia azon szomszédos országok közé tartozik, ahol a magyar kormány nemzetpolitikája problémamentesen érvényesülni tud, a többségi nemzet, illetve a szlovén kormányzat nem támaszt akadályokat a magyar nemzeti kisebbség jogainak érvényesülésével, kultúrája, identitása megélésével szemben, ami nem általános gyakorlat a mai Európában – közölte.

(MTI)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2017. november 25. 19:24
"az identitás olyan, mint a szabadság: senkinek nem lesz több belőle, ha elveszi a másét" A román-ukrán-szlovák-szerb kvartett nem hallott még erről.
csuka
2017. november 24. 13:38
Példa értékű, akárcsak a Román-Magyar ... Kövér antik kommunista jól megérti magát a szlovén kommunista elvtársakkal.
3M..
2017. november 24. 13:19
Ha példaértékű akkor vesse föl Magyarország területi követelését Szlovéniának, az idilli kapcsolatnak ezt el kell bírni. Ha viszont nem meri, de ennyire jól érzi magát Szlovéniában, nyugodtan kint maradhat. Senkinek nem fog hiányozni. Szebb Jövőt!
balbako_
2017. november 24. 11:36
Magyarország egész történelme során paradicsoma volt a kisebbségeknek. Bár a hála nem történelmi kategória ahol a védett kisebbségünk többségbe került eszelős magyar gyűlöletbe torkollott a dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!