Létezhet a politikai törésvonalakon átívelő nemzettudat

2017. november 01. 15:51

A kollektív cselekvést elősegítő nemzeti identitásunknak, a nagyközösséghez tartozás élményének nem kell feltétlenül politikai színezetűnek lennie. Interjú.

2017. november 01. 15:51
Kiss Paszkál

„Mit ad az egyénnek egészsége szempontjából a nemzeti identitás?

Nagyon sokat. Bármennyire is légiesnek, közvetettnek és nem kézzelfoghatónak tűnik a nemzeti identitás, mégis sokat ad. Az embert elhelyezi a világban, érzelmi töltete van és a másokhoz fordulásra is alapot ad. Mozgósítja a közös cselekvést, ha nem is feltétlenül politikai értelemben, ahogy a nacionalizmus.

Egyenlőségjel tehető a nemzeti identitás és a nacionalizmus közé?

Nem. A nacionalizmus persze épít a nemzeti identitásra, de az egy politikai célkitűzést is magában foglal. Ha ellentmondásos, de mégis intim viszonyban van a hatalommal. A kollektív cselekvést elősegítő nemzeti identitásunknak, a nagyközösséghez tartozás élményének nem kell feltétlenül politikai színezetűnek lennie.

Mindezt figyelembe véve létezik a törésvonalakon átívelő, egészséges nemzettudat?

Sokan kérdésre is érzékenyek lehetnek különböző politikai oldalakon, de az én véleményem az, hogy természetesen

LÉTEZHET A POLITIKAI TÖRÉSVONALAKON ÁTÍVELŐ NEMZETTUDAT.

Fontos látnunk, hogy nem feltétlenül a gyenge, leszedált nemzettudat a jó, de nem is az erős, mindent elsöprő. Bár a baloldali vagy a jobboldali gondolkodás is az erősségében láthatja kulcstényezőt, a kutatások azt mutatják, hogy nem ezen múlik a pozitív vagy negatív hatása. Az a fontos, hogy a realitás kontrollja alatt áll-e. Vágyak persze jellemezhetik, de ezek nem szakadhatnak el teljesen a valóságtól. A személyiséglélektanból kölcsönözve a mércét, a nemzeti identitás konstruktív jellege lehet a kulcstényező.”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2017. november 01. 21:14
Ez a paszkál meg mászkál. A falon, mint a pók.
Akitlosz
2017. november 01. 21:14
A tűzokádó hétfejű sárkány is létezhet. Létezni persze nem létezik, de ettől még nyugodtan létezhet.
Akitlosz
2017. november 01. 21:14
A tűzokádó hétfejű sárkány is létezhet. Létezni persze nem létezik, de ettől még nyugodtan létezhet.
Akitlosz
2017. november 01. 21:12
Létezhet persze. De nem létezik sajnos. Itt Magyarországon legalábbis nem. Mivel az országok többsége ma is és az egész világtörténelemben is egy nemzetre épül ezért nem hasznos külön választani a nemzeti identitást a politikától. Különben mi kötné össze az egy országban élőket, ha a nemzetük nem? Az csak, hogy ugyanabban az országban élnek? akkor miért ott van az az ország, miért akkora amekkora, ha a lakóit csak a földrajz köti össze? Talán csak Svájc az egyetlen sikeres nem nemzeti alapon szerveződő ország, de a svájciakat sem csak a földrajz köti össze, nagyon messze nem, ők akaratnemzet. Olyant találtak ki, ami egyik másik országra sem jellemző és ettől különlegesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!