„Ha nem sportolnék, abba belehalnék” – SUHANJ! Fitness a sérült emberekért

2017. november 24. 15:40

Ritkán látni kerekesszékeseket az edzőgépeken, látássérülteket a futópadokon vagy Down-szindrómás embereket spinning órákon. Pedig igényük nekik is lenne a sportolásra, csak a körülmények nem megfelelőek. A SUHANJ! Fitness nem egyszerűen egy hely, ahol sérült emberek mozoghatnak, hanem egy olyan találkozási pont, ahol az egészségesekkel együtt tehetik ezt. Az integrációs edzőterem kranking óráján jártunk.

2017. november 24. 15:40
Meszleny Zita

Rögtön rábólintottam, amikor a SUHANJ! Fitness munkatársa felhívott, részt vennék-e a hétfői kranking órájukon, noha a szót sem ismertem. Mi gond lehet, végül is jártam már edzőteremben – gondoltam.

Aztán megtorpantam, amikor megláttam a leginkább szobabiciklire hasonlító, ám kézzel hajtható eszközt. Azt sem tudtam, hogyan közelítsem meg. Kis segítséggel azonban bekapcsolódtam az órába. Próbáltam magamra fókuszálni és tartani a ritmust. Ám amikor kicsit oldalra pillantottam, egyértelművé vált:

a a kerekesszékes edzőhöz vagy a Down-szindrómás lányhoz képest lenne még hová fejlődnöm.

A SUHANJ! Fitnessben ez azonban nem szempont. Az integrációs edzőteremben együtt sportolhatnak mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők és egészségesek is, mert ahogy a terem falán áll: „A mozgás öröme mindenkié”.

Az edzőtermet egy évvel ezelőtt, 2016 őszén nyitotta meg a SUHANJ! Alapítvány. A helyiséget tégláról téglára építették át. Legalábbis elvont értelemben biztosan. Az átalakítást ugyanis adományozók segítették, akik tízezer forintot érő téglajegyeket vettek, így mozdítva előre a munkát. A téglák fizikai mozgatásában pedig közel kétszáz önkéntes vett részt.

A befektetett energia meg is látszik a megnyugtató kék színben úszó, világos és tágas helyiségeken. És ez a világosság és tágasság nem jellemző az átlagos edzőtermekre. Ám a SUHANJ! Fitness nem hétköznapi. A tágasság persze érthető, kerekesszékkel vagy botokkal nem járhatók a máshol megszokott lépcsők, küszöbök, szűk öltözők és mosdók, de a kialakításkor nem ez volt az egyedüli szempont.

Az Alapítvány szerette volna, ha az edzőterem a fogyatékkal élő vagy mozgáskorlátozott emberek és az egészségesek találkozási pontja lenne. Nem csupán az volt a cél, hogy legyen egy hely, ahol sérült emberek is sportolhatnak, hanem hogy azt az épekkel közösen tehessék. A sérültek sem olyan közösségekbe szeretnek járni, ahol csak azonos problémákkal küzdők vannak. Nem szeretnek állandóan a saját hiányosságaikkal szembesülni.

Ők is el akarnak vegyülni, mindenféle mesterséges szegregáció nélkül

– magyarázza az edzés után Keszthelyi Mónika, a SUHANJ! Fitness kommunikációs munkatársa.

Az elkülönítés valóban értelmetlennek tűnik, amikor megtudom, hogy a hat futópadon edző lány egyike noha nem lát, maratonokat fut. Ilyenkor világossá válik: semmilyen megoldhatatlan problémát, lefeljebb figyelmességet igényel az integrálás.

Ezt pedig más edzőtermek is meg tudnák adni. A SUHANJ! ugyanattól a gyártótól rendeli az edzőgépeit, mint a legtöbb terem. A különbség csupán az, hogy ők a gépek azon típusait választják, amelyeknek egy plusz kar segítségével eltávolítható az ülő része. Ennyi kell ahhoz, hogy az eszközt kerekesszékesek is használhassák. A termek döntő többsége mégis a karnélküli variáns mellett dönt. Érthetetlen, miért.

Talán ezzel a hozzáállással is magyarázható, hogy a SUHANJ!ban számos olyan vendég van, akinek semmi fogyatékossága sincs, „egyszerűen nem kell nekik az az atmoszféra, ami a többi edzőtermet jellemzi” – mondja Keszthelyi Mónika. Hogy álljon itt néhány pontos adat is, a terem vendégeinek hetvennyolc százaléka ép, huszonkét százaléka pedig valamilyen fogyatékossággal él. Előbbiek közül többen vannak, aki fogyatékkal élő vendég hatására kezdtek el rendszeresen mozogni. Ők többségükben édesanyák, édesapák, testvérek, barátok vagy barátnők, akik sérült hozzátartozójukat kísérik edzésre. Ám ahelyett, hogy a közösségi helyiségben várnák az óra végét, inkább edzőcipőt húznak és a kísérői jegyet kihasználva beállnak sportolni. Van, aki húsz kilót adott le, amióta fogyatékkal élő lányával edz a SUHANJ!ban. „Mindenki a saját korlátait dönti le”  – olvasható a terem egyik falán is.

Az edzés után az öltözőben kissé fáradtan pakolgatok. Oda sem figyelek a pár paddal odébb „hahózó” lányra. Csak akkor kapom fel a fejem, amikor hangosan azt kérdezi: „csak képzelem, hogy valaki becsukta a szekrényajtót?” Mivel én zártam be épp a szekrényemet, egyértelművé válik, hozzám beszél. Egy pillanatra elfelejtettem, milyen helyen is vagyok. A lányt Rékának hívják és nem lát. Azt gondoltam, segítségre van szüksége, de mindent megold magának, csak beszélgetni szeretne. Megtudom: tavasszal végzett az egyetemen, s noha Zuglóban lakik, minden hétfőn átutazza a fél várost, hogy a Jászai Mari térnél, a SUHANJ!ban edzhessen, ahogy most is tette.

Hazafelé tart, ám most nem egyedül kell utaznia. A villamosegállóban várja a barátja. Mivel ő sem lát, nehezen tudom elképzelni, hogyan találják meg egymást a járdaszigeten, inkább elkísérem Rékát. Meglepetésemre csak egyszer sétálunk el a párja mellett, aztán rövid kérdezősködés és szólongatás után már kézen fogva várják a villamost. Mivel már itt láthatóan nincs már szükség, visszasietek az a terembe, hátha ott találom még a kranking-edzőt.

Szerencsére még nem indult haza, és órát sem tart már. Pedig gyakori, hogy a heti négy edzésen túl ilyenkor a túljelentkezés miatt duplázik. Nem csoda, hogy népszerűek az órái. Schober László vagy ahogy itt ismerik, Óriás egyike annak a négy kerekesszékes sportolónak, aki az országban elvégezték a krankinginstruktori képzést. Közülük már csak ketten aktívak, s mind a ketten a SUHANJ!ban tartanak edzés.

Óriás ugyanúgy tudja, milyen mozgássérültként, mint azt, milyen épen edzeni. 2006-ban, az érettségi előtt került kerekesszékbe, miután egy jóindulatú daganat miatt megműtötték a gerincét. Azelőtt annyi sportot kipróbált, hogy felsorolni is nehéz lenne, s a mozgástól a kerekesszék sem tudta eltántorítani.

„Ha nem sportolnék, abba belehalnék”

– foglalja össze röviden, miért nem adta fel, hogy kosárlabdázó, maratonista vagy fitness edző legyen. Ezt a hozzáállás nem egyedi itt, ahogy egy újabb falfelirat hirdeti: „A feladás nem opció”. Óriás válogatott kerekesszékes kosárlabdázó, emellett többször „futott” már maratont. A terem bejáratánál álló handbike-jával nem egyszer győzött is. Eközben edzővé képezte magát, a SUHANJ! Fitness megnyitása óta itt tart órákat. Óriás szerint nincs lényegi különbség aközött, hogy egészséges vagy sérült sportoló érkezik az edzésre. Egyszerűen maga mellé ülteti azokat, akiknek valamilyen problémájuk van, így mindenkire annyi figyelem jut, amennyire szüksége van. Itt ennyire magától értetődő az integrálás. 

A mostani órán én ültem mellette, a következőn talán egy mozgás- vagy látássérült, esetleg down-szindrómás vagy autista sportoló fog. Nem ez számít. Ahogy a falra festett „hitvallásban” áll: „ebben a teremben az határoz meg téged, milyen keményen dolgozol”. Mert ép lélekben épül a test.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. november 24. 21:00
Én nagyon örülök, hogy Tarlós István végre korrigálta a metrófelújítást, és MINDEN állomáson lesz lift, illetve a most nem működőket is végre beüzemelik, hogy mozgáskorlátozott embertársaink is ugyanúgy tudjanak utazni, mint ép társaik! Nagy ember ez a Tarlós Úr, hogy ezt is elérte! Ezt nem a Magyar Idők írta, hanem még a Vizsla magazin, de remélem, hogy megjelenik MTI-hírként is!
duzur
2017. november 24. 18:14
De jó hír! Öröm olvasni.
A teremburáját
2017. november 24. 17:12
OK, persze, mozogjanak, sportoljanak, csak azt nem értem, hogy miért lenne kötelező jelszó megint az a fránya integráció és a szegregáció kiátkozása! Megint az erőltette egyenlőség! Csak jogilag vagyunk egyenlők, fizikailag/szellemileg ahányan annyifélék. Ki veri végre ezeknek a hülye infantilis libsiknek ezt a tökfejükbe?
balbako_
2017. november 24. 16:40
A mozgás=élet! Ezt megtapasztaltam amikor 17 hétig felpolcolt lábbal kellett élnem a gyógyulásomig. Ezért - vallásos ember létemre - támogatom az eutanáziát, mert minőség nélkül élni teher nem adomány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!