A kaptárköveket óvják a Bükkben

2017. november 19. 12:04

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a hungarikumok listáján is szereplő kaptárkövek védelmére költ.

2017. november 19. 12:04

A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint kaptárkövek több bükki településen láthatók, leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán és a bükkaljai kultúra részeként a hungarikumok listájára is felkerültek.

A BNP közlése szerint programot indítottak azért, hogy a kaptárköveket, fülkéket minél jobban megközelíthessék a turisták, az erdőt járók. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is, de a legtöbb, 38 Eger környékén, a Bükkalján található. 
 
A 2018 végéig tartó projekt keretében 21 helyszínen végeznek el különböző állagmegóvó munkákat a park szakemberei. A kaptárkövek védetté nyilvánításáról 2014 októberében döntött a kormány.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egosum
2017. november 20. 17:22
Vajon egy sziklába vésett fülkét hogyan véd meg az, hogy könnyebben lehet őket megközelíteni? Meg egyáltalán, ki fog az erdőben létrát, vésőt, kalapácsot cipelve a fülkék megrongálására indulni? Sajnos az eu van olyan hülye, hogy ezt bevegye, ez épp olyan lopás, mint a bükki (sokszor téves, redundáns, értelmetlen) turistajelzések felújítására felvett több száz millió "elköltése".
аvmanster
2017. november 19. 14:22
az iszlám tiltja az emberalak ábrázolását! :)
afterall33
2017. november 19. 14:02
Egy emberalak nem ártott volna a képbe, a méretarány miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!