Megszülethet Csongrád-Csanád megye

2017. október 01. 11:38

Az Országgyűlés a következő napokban dönt Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről, és Kósa Lajos is leteheti miniszteri esküjét.

2017. október 01. 11:38

Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülést tart a következő két hétben. Az első ülésnapon Kósa Lajos a tervek szerint leteszi miniszteri esküjét, kedden pedig Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről is szavazhatnak.    

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti Kósa Lajos miniszteri eskütétele.

A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.

Kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa 2020. június 4-i határidővel kezdeményezi az átnevezést, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek.

Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni. A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők. Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

(MTI)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. október 01. 20:13
Kedves Lázár úr!Ha már a plénum elhatározta, hogy két megcsonkított megyénket legalább nevében-összevonják, mivel történelmünkben kitüntető szerepet játszottak. Ám megelőzte az urakat egy tanyasi tanító- valahol a HATÁR közelében.Erdélyi ember volt..Négy fiúgyermeket nemzett,úgy, hogy az édesanyjuknak nagy gondot okozott férje,mert sohasem hagyta szó nélkül ERDÉLYT....1957-ben ült is érte... A kolléga aztán a tanyákon kapott állást helyettesítő tanerőként. Ha már lesz Csanád és Csongrád összevonásából CSANÁD -CSONGRÁD megye-Említsék meg az öreg igazi székely kollégámat és az ő "történelmi vonatkozását is"! Íme: CSANÁD MEGYE-Csanád.--CSONGRÁD MEGYE-Csongor Ott maradt még a két idősebb Csaba és Csoma...
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. október 01. 18:17
Jelentős előrelépés az Unió elleni küzdelemben! János, te! Hát csak beírod magad a történelembe. Írok neked egy köszöntőt, már tényleg.
Hunyadi Mátyás
2017. október 01. 18:02
Jó vicc. Ha a térképet megfelelően értelmezem, akkor Csanád (v.) megye minden további nélkül rekonstruálható lenne. A Csongrád-Csanád felesleges.
liberálzöld.
2017. október 01. 17:31
Az átnevezés marhaság, a kinevezés pedig hülyeség. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!