Aszódi: Nyereséget termelnek majd az új paksi blokkok

2017. október 06. 20:39

Energiapolitikai szempontból a paksi atomerőmű bővítése stratégiai fontosságú beruházás. Az atomerőmű nyereséget is termel majd, ezt alátámasztja az Európai Bizottság határozata – hangsúlyozta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

2017. október 06. 20:39

A paksi atomerőmű bővítése stratégiai fontosságú beruházás energiapolitikai szempontból. Az atomerőmű nyereséget is termel majd, ezt alátámasztja az Európai Bizottság határozata – hangsúlyozta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár pénteki blogbejegyzésében.

A szakember arra reagált, hogy a bizottság versenypolitikai főigazgatósága nyilvánosságra hozta március 6-ai döntésének részleteit. A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, az Európai Bizottság 2015 novemberében indított mélyreható vizsgálatot a projekt gazdaságosságára és az állami támogatás kérdésére vonatkozóan.

Aszódi Attila kiemelte, részletes és hosszan tartó vizsgálatai eredményeképpen az Európai Bizottság határozatában rögzítette, hogy a Paks II. projekt állami finanszírozása az európai uniós joggal összhangban történik. A projekt állami finanszírozása ugyan állami támogatásnak minősül, de az kompatibilis az erre vonatkozó európai szabályokkal. Az állami támogatás mindössze abban áll, hogy a projekt által várhatóan megtermelt profit kis mértékben elmarad attól a szinttől, amelyet egy piaci magánbefektető egy hasonló beruházástól elvárna – fogalmazott az államtitkár.

A beruházás közös európai célt szolgál, profitot termel, az állam befektetése a projektbe ösztönző hatású, megfelelő, arányos, piaci hibát küszöböl ki, valamint nem torzítja aránytalanul a magyar és a regionális villamosenergia-piacot – foglalta össze. A 16 hónap időtartamú, a fővállalkozói szerződés közvetlen megvalósítását felfüggesztő állapotot eredményező európai bizottsági vizsgálat lezárultával az utolsó uniós akadály is elhárult a projekt elől. Az orosz féllel közösen azon dolgoznak, hogy az új blokkok 2026-2027-ben kereskedelmi üzembe léphessenek – jelezte az államtitkár.

Aszódi Attila leszögezte: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos és klímabarát áramellátás Magyarországon. A paksi új blokkokban megtermelt áram részben ellensúlyozni tudja a növekvő fogyasztás és az öregedő erőművek bezárása következtében várható villamosenergia-hiányt. Az új blokkok által termelt bevételek elegendőek lesznek a költségek fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit – amelyek tartalmazzák a kamatkiadásokat is –, valamint az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit, sőt a beruházás nyereséget is termel – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság szerint a Paks II. projekt összhangban van az EURATOM szerződés célkitűzéseivel és segít azokat teljesíteni. Összeurópai érdekeket is szolgál, mert erősíti az uniós ellátásbiztonságot a villamosenergia-piacon – mutatott rá Aszódi Attila.

(MTI)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Faringo
2017. október 08. 19:22
"Az atomerőmű nyereséget is termel majd, ezt alátámasztja az Európai Bizottság határozata" Ez rossz hír lenne. Hiszen egy ilyen erőmű célja, ha jól gondolom nem a nyereségtermelés, hanem a minél alacsonyabb áron történő energia-szolgáltatás. Azaz minél drágább ezután az áram ára és még nyereséget is termel az erőmű, annál többet fizetünk mi. Én inkább szeretnék egy (pótlólagos beruházásokat is figyelembe véve) kb. nullszaldós, ámde nagyon alacsony áron termelni képes Paks II-t. Félek, hogy ez utópia
incze
2017. október 07. 12:21
aszódi nem tud olvasni, vagy nem érti a határozatot, vagy mindkettő.
Berecskereki
2017. október 07. 07:48
PaksII beruházás 2 éves csúszása a magyar ellenzék, a "civil"(?) szervezetei és az EU számlájára írható. Ez a játszadozás több mint 300 millióba került. "Több mint 300 millió forintot fizettünk már az oroszoknak Paksért, ennyit kellett ugyanis rendelkezésre tartási díjként utalni a 10 milliárd eurós hitel után a szakminiszter szerint. Szeptember elsejéig nem kezdődött meg a paksi orosz hitel lehívása - erősítette meg a parlamenti tájékoztatási rendszeren keresztül az érdeklődő képviselőkkel Süli János, tárca nélküli miniszter Lázár János korábbi nyilatkozatát az mfor.hu beszámolója szerint. A paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter portál által ismertetett tájékoztatása szerint 2015-ös és 2016-os előirányzott, de le nem hívott hitelkeretek után Magyarország - az államközi szerződésnek megfelelően - eddig összesen 1 012 500 euró rendelkezésre tartási díjat fizetett az oroszoknak, mégpedig két részletben: 2016 első negyedévében 250 000 eurót, 2017 első negyedévében pedig 762 500 eurót." http://www.portfolio.hu/vallalatok/paks-2-szazmilliokat-fizettunk-mar-az-oroszoknak.262615.html
ellenforradalmár
2017. október 07. 06:58
Ezerszer leírtam már, most nem lehet megmondani, hogy nyereséges vagy veszteséges lesz, mert nem tudjuk mennyibe fog kerülni a szabadpiaci áram ára 20 év múlva. De a szabadpiaci miért lenne olcsóbb, mint a saját termelésű???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!