Vérről van szó? Vagy arról, hogy valaki úgy érzi, tagja a nemzetnek?

2017. október 29. 13:45

A patrióták harcolják végig a háborúkat, melyeket a nacionalisták kezdeményeztek. Interjú.

2017. október 29. 13:45
Agnieszka Golec de Zavala

„Milyen következményei lehetnek mindennek?

Amennyiben a nemzeti identitás egy etnikai értelmezésen alapszik, úgy minden más etnikumú személyt kizársz a prototípusból. Amikor azonban állampolgári, akkor bárki tagja lehet a nemzetnek, hiszen a lényeg, hogy őszintén törődnek-e a nemzettel, vagy sem. Ez az identifikáció tartalmáról szól. Más kérdés, hogy miként érzünk a csoportjaink iránt.

Az egyik legelsőként emlegetett érzelem a nemzet iránt a patriotizmus. Ezt a kifejezést már az ókori filozófiai művekben is használták. A szónak azonban több definíciója is létezik. Amikor Európában a nemzetépítés zajlott, úgy értelmezték, mint valamit, ami egyrészt ad az egyénnek egy saját patriotizmust, másrészt arra is felhatalmazza őt, hogy más emberek patriotizmusát áterezze. George Byron úgy fogalmazott, hogy csak a saját hazád szeretete által érted meg mások szeretetét az ő hazájuk iránt. Így egyesítve érezheted magad más nemezetek tagjaival. És amint tudjuk, később a görög függetlenségért harcolva vesztette életét. Azt mondta, amennyiben nem szereted a saját országod, semmit sem tudsz szeretni. Szóval ő a patriotizmust egy pozitív érzelemnek tartotta. Egy nagyon ősi, de pozitív érzelemnek, melynek közösségépítő hatásai vannak.

Persze Byron óta a patriotizmus kapott egy új értelmezést, sőt, háborúkat vívtak a nevében. Vagyis egy nagyon megosztó érzelem is lehet. A pszichológiában, a politikai pszichológiában, elsőként a patriotizmus és a nacionalizmus fogalmát választották szét. Gyakran azt mondják,

A PATRIÓTÁK HARCOLJÁK VÉGIG A HÁBORÚKAT, MELYEKET A NACIONALISTÁK KEZDEMÉNYEZTEK.

A nacionalizmus egy hajlam vagy vágy a saját nemzet dominanciájára. A nacionalisták a nemzetük fölényes státuszát igyekeznek megteremteni. A patriotizmus ezzel szemben a saját nemzet szeretetéről és a nemzet iránt érzett büszkeségről szól.

Ez egy módja a fogalmak elkülönítésének; itt a hangsúly azon van, hogy pusztán egy csoport iránt érzett érzelmekről beszélünk-e, vagy egy olyan csoport iránt érzett érzelemről, mely szemben áll egy másik csoporttal. De még a patriotizmuson belül is két fajtát különítünk el, a konstruktív patriotizmust, és a vak (vagy konvencionális) patriotizmus.

Ezek pontosan mit jelentenek?

A vak patriotizmus egy érdekes koncepció. Azt követeli, hogy feltétel nélkül szeresd az országod. Nem engedi, hogy kritizáld, hiszen az országodnak nincsenek hibái. A feltétel nélküli szeretet az igazi szeretet, nem? Eszerint gondolkodnak a nacionalisták.

A KONSTRUKTÍV PATRIOTIZMUS LÉNYEGE, HOGY KÖTELESSÉGED JOBBÁ TENNI AZT, AMIT SZERETSZ.

Ez a te felelősséged, hogy igyekezz javítani rajta. Ebből kifolyólag azonban muszáj kritizálnod, hiszen muszáj megtálalnod azt, hogy min tudsz javítani.

Van vajon egészséges nemzettudat? Esetleg a konstruktív patriotizmus lenne az?

Az »egészséges« egy érdekes szóhasználat (nevet). Fogalmazzunk így: befogadó. És konstruktív, amint a neve is jelzi. Elsősorban építeni és jobbá tenni akar. Fejleszteni, törődni és befogadni. Ez egy lehetséges módja a szeretet kifejezésének. 

Megférhet egymás mellett a nemzeti és az európai identitás?

Szerintem remekül megférnek egymás mellett. Képzeld el ezt a szituációt: a szülők alkalmaznak egy babysittert. De a gyermek elkezd kötődni a babysitterhez, a szülők pedig emiatt nyugtalanná válnak, hiszen az ő gyermekükről van szó. Tehát van ez a megközelítése a szeretetnek, miszerint a szeretet egy adott mennyiségben elérhető forrás, amelyet bizonyos arányban kell szétosztani. De úgy is gondolhatsz a szeretetre, mint valami, ami annál inkább növekszik, minél több ember felé irányul. Tehát nem egy korlátolt mennyiségű forrás, a szeretet valójában végtelen. Minél több van belőle, annál jobb!

Szerintem valahogy így van ez a nemzeti identitás és a szeretet kérdésével is. Több közösségnek is a tagja lehetsz. Talán egészségesebb, ha valakinek több, azonos fontosságú társadalmi identitása is van, nem csak egy, mely minden többi felett dominál.”

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2017. október 29. 16:09
"Amennyiben a nemzeti identitás egy etnikai értelmezésen alapszik, úgy minden más etnikumú személyt kizársz a prototípusból." Az ilyen típúsú nemzeti identitás tanulmányozására nem Magyarország a megfelelő terep.
tom hagen
2017. október 29. 15:19
Én ezt nagyon egyszerűen látom: az ember eredendően nacionalista és kész. (lásd, hogy ilyen gyermeki párhuzamot hozzak: az én apukám erősebb, mint a tied) Aki ezt letagadja vagy még inkább pc-ből, anyagi illetve egyéb más érdekből direkt ellene van, az hogy durván fogalmazzak: hazaáruló. (csak ez a fogalom lassan tartalmát veszti a nagy liberalizmusban...) Az Európai Egyesült Államok gondolata: hazaárulás. A franciáknál, németeknél, olaszoknál, magyaroknál stb. IS.
annamanna
2017. október 29. 15:00
Azt lenne jó tudni, hogy a nárcizmus születéskori differencia, vagy változtatható? Az egyéni nárcizmus állítólag nem változtatható, és ha az egyéniből ered a kollektív, akkor az sem?
balbako_
2017. október 29. 14:57
Sikerült kifacsarnia a nacionalista szót - bár ennek immár hatalmas hagyománya van sajnos - a jelentésének ellenkezőjére. Ez a liberális szómágia. Csak erre képesek! Egyébként a nacionalizmus: a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája. Legfontosabb jellemvonása a nemzet fogalmának előtérbe helyezése, az a nézet, hogy a nemzeti azonosság (nemzeti identitás) az emberi élet alapvető értéke, amely szélsőséges esetekben megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz (például társadalmi osztály, párt, vallás) való tartozást, kötődést. A nemzetet a területi egység, a közös nyelv, kultúra, értékrend és szokások, a közös mítoszok és történelem, valamint mindezek tudata jellemzi. Tehát mindazokat magába foglalja akik ezen értékeket vallják anélkül, hogy származása erre feljogosítaná, sőt kizárja azokat, akik genetikailag oda tartoznak, ám ezen értékrendet tagadják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!