A forradalom cigány hőseit méltatta Berlinben Balog Zoltán

2017. október 23. 21:15

1956 nem történhetett meg volna a pesti srácok nélkül, de a „roma hősök” nélkül sem – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Berlinben tartott ünnepi megemlékezésen, kiemelve: azért kell dolgozni, hogy erősödjék a magyar romák önképe.

2017. október 23. 21:15

A romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban – emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Berlinben tartott megemlékezésén. A miniszter hangsúlyozta: a világtörténelmi eseményeket általában a nagy személyiségeken vagy a nagy politikai, gazdásági folyamatokon és háborúkon keresztül szokás megközelíteni, pedig a „kisemberek” legalább ennyire fontosak. Így 1956 nem történhetett meg volna a pesti srácok nélkül, de a „roma hősök” nélkül sem.

Cigányok tették le utolsóként a fegyvert

A romák számára természetes volt, hogy kiállnak a szabadságért, amikor meghallották a forradalom legendás jelszavát, miszerint „Aki magyar, velünk tart!”, hiszen tudták, hogy ez nekik is szól, mert „egyszerre voltak magyarok és romák” – húzta alá Balog Zoltán. 1956 roma hőseinek történetét ismertetve kiemelte többek között Strausz Károly példamutatását, aki a budapesti Soroksáron ellenálló csoportot szervezett. A „Cigány Karesz"” néven is ismert forradalmár csapata egészen november 11-ig kitartott. Ők tették le utolsóként a fegyvert a budapesti szabadságharcosok közül – hangsúlyozta a miniszter.

Senki sem lehet szabad, ha szomszédja nem szabad, ha nem használhatja szülei nyelvét, ha megfosztják önazonosságától és történelmétől, ha szégyenkeznie kell bőrszíne miatt, ha nem ismerik el teljesítményét, ha környezete nem a közösség egyenjogú tagjaként tekint rá. Ez „a mai, szabad Európában sem magától értetődő” – húzta alá Balog Zoltán. Kiemelte: azért kell dolgozni, hogy „erősödjék a magyar romák önképe és a róluk alkotott kép, de nem az áldozat vagy a vesztes önképe, hanem az aktív, cselekvő emberé, aki a saját kezébe veszi sorsa alakítását”, és aki „büszke kettős identitására”.

Roma musicalt mutattak be

Az október 23-i megemlékezést a német főváros egyik legrangosabb belvárosi színházában, a Theater am Kurfürstendammban tartották, ahol bemutatták az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot. A Magyarországon nagy sikerrel játszott zenés darab mások mellett Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla alkotása, a főbb szerepekben Szakács Hajnalka, Oláh Gergő, Szulák Andrea és Papadimitriu Athina játékát élvezhette a magas rangú politikusokból, diplomatákból, művészekből álló több száz fős közönség.

Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak „Európa feltámadásához” és a német egység helyreállításához. Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából „offenzívan felmutatják” a kisebbség iránti szolidaritásukat. A mostani időkben, amikor Európa számos országában rasszista uszítás és hátrányos megkülönböztetés sújtja a szintiket és romákat, nagyon fontos közösen kiállni a diszkrimináció és a rasszizmus ellen – mondta.

Romani Rose a többi között hozzátette, hogy a szinti és roma kultúra mindig is az európai kultúra szerves része volt. Ezt jelzi az az alig ismert tény is, hogy a magyar roma zene nemcsak Liszt Ferenc és Johannes Brahms munkásságára volt hatással, hanem a bécsi klasszicizmus zeneszerzőire is, különösen Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart és Ludwig van Beethoven művészetére.

(MTI)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. október 24. 15:17
Balog most ugyanazt csinálta, mint amit a nacionalista szlovákok és románok művelnek. Csakhogy míg ezek saját maguknak hazudnak történelmet, ami akár érthető a dicső múlt nélküli népeknél, amit Balog művel az sokkal rosszabb és felháborítóbb: a cigányoknak próbál történelmet hazudni, a saját népe tetteit kisebbítve! (vö.: 56 nem lett volna a cigányok nélkül).
Gusztáv13
2017. október 24. 05:19
Ez a balog páter egy közönséges féreg! Se nem több, se nem kevesebb!
annamanna
2017. október 24. 04:37
A Kolorádó kid c. filmben szerepelt egy cigányember (Csányi S. alakításában), akit '56 után leültettek. Amikor szabadult, a cuccai között volt Martin Heidegger: Lét és idő c. könyve, és magyarázta a börtönőrnek, hogy ezt ő fordítja. A börtönőr kérdezi: - Ez valami marxizmus-leninizmus? Azt válaszolja: nem, egzisztencializmus...és magyarázott volna tovább, de kirúgták, takarodjon, vissza ne kerüljön. Azt hittem, ez valami direkt poén, a forradalmár cigány filozófus, aki Heideggert fordít, hahaha.... Aztán kiderült, hogy ez igaz. A figura tényleg létezett, Vágvölgyi B. András történelemtanára volt Szegeden. De '56 után nem taníthatott, vándormuzsikusként járta a tanyákat. (Aktuális mellékszál: Sárosdi Lilla volt az egyik főszereplő: https://www.youtube.com/watch?v=L0Mo-Gv0BMo )
terra
2017. október 24. 00:48
Magyarországon évszázadok élnek cigányok, jelenleg 800 ezer körül lehet a létszámuk, de lehet, hogy több. Ez ha tetszik, ha nem, akkor is tény. Addig nem volt velük komolyabb gond, amíg dolgoztak, dolgozhattak. A rendszerváltás előtt ez volt a jellemző. Igaz, hogy többnyire csak segédmunkásként lehetett őket foglalkoztatni az építőiparban, a feldolgozóiparban, mezőgazdaságban, de a munka az életformájuk része volt. Aztán jött a rendszerváltás, a munkahelyeik megszűntek. A baloldali pártok és kormányaik odalöktek nekik segélyt és saját politikai céljaikra használták őket, hogy megszerezzék a szavazataikat és állandóan rasszizmussal vádolhassák a jobboldalt. Ezzel a cigányok helyzetén nem javítottak, viszont elhitették velük, hogy nekik jogaik - és csak jogaik - vannak, mégpedig több joguk, mint a többségi magyarságnak. A Jobbik szintén szavazatszerzési célból előjött a gárdázással, a cigányellenességgel. Ezzel semmi mást nem ért el csak azt, hogy a cigányok ellenségesek, sőt rasszisták is lettek. Az Orbán-kormány közmunkában munkalehetőséget kínál azoknak, akik akarnak dolgozni. Megpróbálja bemutatni az pozitív példákat is, mint a cigányok '56-os forradalomban való részvétele. Mi ezzel a baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!