Szombaton is folytatódik a Tesco-sztrájk

2017. szeptember 09. 09:13

Tovább folytatódik a Tesco-sztrájk, a szakszervezetek szombaton délelőtt tíztől éjfélig hirdették meg a munkabeszüntetést. A Tesco mindent megtesz, hogy a boltokban ne legyen fennakadás, de a szervezők példátlanul sikeresnek tartják a megmozdulást.

2017. szeptember 09. 09:13

Folytatódik a Tescónál meghirdetett sztrájk ma 10-től 24 óráig. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A munkáltató tájékoztatása szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás. A szakszervezet példátlanul sikeresnek tartotta a sztrájkot, mivel a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackened
2017. szeptember 09. 12:44
Milyen sztrájk az ahol a dolgozók nagy része dolgozik?Még itt sem tudnak összefogni.Ez egy ilyen ország.Meg is érdemlik a sorsukat.
Magyari Béla
2017. szeptember 09. 11:02
soros györgy és a háttérhatalom műve, bezár a moslékelosztó hely! bajban vagytok tescopárizsizabáló panelprolik!
brekker
2017. szeptember 09. 10:43
A "rendszerváltás", a "piacgazdaság" bevezetésének negyedszázada alatt ez az első olyan sztrájk, amit nem állami alkalmazottak hirdetnek, nem az adófizetők kárára.
21 gramm
2017. szeptember 09. 09:51
Milyen sztrájk az, ahol nincs fennakadás, a vásárlók/ szolgáltatást igénybe vevők nem vesznek észre változást ?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!