Békés Márton: Kettős mérce van a nácizmus és a kommunizmus bűneinek megítélésében

2017. szeptember 19. 11:50

A nyugat-európai „liberális rasszizmus” érzéketlen a kelet-európai népek szenvedéseire – jelentette ki Békés Márton történész a Látószög blogon közölt, az 56-os megtorlásokban szerepet vállaló személyekről szóló cikksorozata kapcsán a Magyar Időknek. Békés szerint máig kettős mérce van a nácizmus és a kommunizmus bűneinek megítélésében.

2017. szeptember 19. 11:50

Kettős mérce van a nácizmus és a kommunizmus bűneinek megítélésében – jelentette ki Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Magyar Időknek. A lap a Látószög blogon közölt cikksorozata kapcsán szólaltatta meg Békést, melyben az 1956-os forradalmat követő megtorlásban szerepet vállaló, máig élő személyeket mutatja be a történész.

Békés szerint miközben számos náci háborús bűnöst ítéltek el az elmúlt időben, a kommunista vérengzésekért felelős személyek jellemzően megússzák a felelősségre vonást, aminek az a Nyugat-Európában továbbélő felfogás az oka, hogy a kommunizmus jót akart. Békés rámutat: a kommunizmus és a nácizmus egyaránt bizonyos társadalmi csoportok felszámolására törekedett. A történész „liberális rasszizmusnak” minősíti a kelet-európai szenvedésekre érzéketlen nyugati szemléletmódot.

Békés úgy véli, az elszámoltatás hiányát az magyarázza, hogy a térség nem szabadult meg a kommunizmustól, a rendszerváltás előtti politikai-gazdasági szereplők átmentették a befolyásukat.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. szeptember 20. 09:07
"A nyugat-európai „liberális rasszizmus” érzéketlen a kelet-európai népek szenvedéseire – jelentette ki Békés Márton történész " Békés egy tisztességes és okos fiatalembernek látszik de soha se érti meg a "kettős mérce" igazi és teljes okát amíg azoknak dolgozik, azoknak ír akik legalább annyira felelősek a kettős mércéért mint a nyugat. A kelet-európai népek még inkább felelősek mert szembe köpték saját magukat, leköpték azokat a honfitársaikat akik elpusztultak a kommunista diktatúrák idején. Úgy köpték le honfitársaikat, hogy a szovjet tankok kivonulása után cask kommunista kormányokat voltak hajlandó elfogadni. Hazudtok saját magatoknak amikor azt mondjátok, hogy a Fidesz nem olyan kommunista mint az MSZP. Némileg érthető, hogy a nyugat-euróőpai népek sokkal érzékenyebbek a náci diktatúra borzalmaira mint a kommunista diktatúra borzalmaira. Ők nem szenvedtek a kommunista diktatúrák alatt. Nincs mentség a kádárista nyugger fidesz/mszp birkákra akiknek cask kommunista kormányok felelnek meg. Ne mutogassatok a nyugatra. Az amerikai nép nagyon is érzékeny volt a magyarok tragédiájára, nagyon sokat tett az 56-os menekültekért. Az amerikaiak tisztességesen viselkedtek az 56-os menekültekkel de nem a magyarok. Kádár pribékei ugyan úgy gyaláztak minket, mocskoltak hazug rágalmaikkal mint Orbán pribékei. Ne ugassatok a nyugatra hanem nézzetek a tükörbe.
1120
2017. szeptember 19. 21:17
Sajnos az itt leírtak már-már közhelynek számítanak, mégsem történik semmi változás. A "nyugat" csak egy gonoszt ismer: a nácit. Úgy látszik, ezzel együtt kell élnünk. Nagyon nehéz! :(
gonterl
2017. szeptember 19. 20:19
A kettős mérce valamiért kialakult,és valamiért megmaradt. Úgy gondolom, hogy megmaradását a "borítsunk fátylat a múltra" indokolja. Tudomásul kell venni, hogy a Szovjetunió szövetségese volt a nácizmust legyőzőknek, ezért sem a Szovjetunió, sem az USA cselekedeteit nem vizsgálták, és nem vizsgálják a valamikori szövetségesek, A kelet-európai országok tapasztalatát és sirámait azonosítják, a nácizmus volt szövetségeseinek a megnyilvánulásával. A mostani panaszkodók is sokat beszélnek a Szovjetunió táboraiban történtekről, de mélyen hallgatnak arról, hogy hány japán halt meg az atombombák bevetése miatt. Senkinek nem fontosak sem az elpusztult nők, sem az elpusztult gyermekek, vagy általában a civil lakosság. A Lengyelek kérhetnek kárpótlást a németektől, De mi lenne a mi véleményünk, ha ugyanezt kérnék a Japánok az USA-tol. Lehet, hogy nálunk is kettős mérce van?
Mindjárt
2017. szeptember 19. 17:41
Ebben az országban cask a Jobbiknak van joga kritizálni a kommunizmust és megemlékezni 56-ról. Prongrátz Gergely a Jobbiknak adta át 56-os zászlaját mert a Jobbikot tartotta méltónak 56 szellemének megőrzésére. Pongrátz Gergely megható beszéde a Jobbik alakuló gyűlésén https://www.youtube.com/watch?v=5Q7vVCfo-hY Fidesz ne ugasson 56-ról mert olyan mocskos, elvetemedett kommunisták pártja amelyik egy Amerikából hazatérő 56-ost ávósnak és tömeggyilkoznak nevezi. Ezek a bitangok ha tehetnék, ma is gyilkolnák 56 szabadságharcosait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!