Balog Zoltán Székelyföldön: Nekünk itt újra teret kell nyerni

2017. szeptember 10. 18:39

„Nekünk itt újra teret kell nyerni és higgyük el, a reformáció nagy felismerése, mi akkor nyerünk teret, ha teret engedünk az élő, szabadító Istennek életünkben” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium átépített udvarának avató ünnepségén.

2017. szeptember 10. 18:39

A  magyarok súlyos helyzetben a történelmük felé fordulnak, erőt, bátorítást merítve – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium átépített udvarának avató ünnepségén. A sokszázéves múlttal rendelkező székelyudvarhelyi református kollégiumot a miniszter ebből a szempontból is nagyon értékes helynek nevezte, és üdvözölte, hogy a felújítás nyomán nyitottá vált a kollégium „Nekünk itt újra teret kell nyerni és higgyük el, a reformáció nagy felismerése, mi akkor nyerünk teret, ha teret engedünk az élő, szabadító Istennek életünkben” – jelentette ki Balog Zoltán.

Kifejtette: a magyarság megmaradását tekintve fontosak a kisebbségi jogok, a törvények, a jó célra fordított pénz, de minden azon múlik, vannak-e olyan emberek, akik a közösségi célokra fordítják energiájukat, vannak-e a közösségnek olyan iskolái, amelyek a közjó szolgálatára tudják nevelni diákjaikat.

Balog Zoltán szerint a kormánypolitikának össze kell hangolnia a közösség szolgálatát és az emberek egyéni gyarapodását. Azért állítunk szobrot, hogy lássuk a múltat (...) A példát látjuk: ehhez a magassághoz kell nőni, amit a mi történelmünk számunkra kijelölt, és ahhoz kell ragaszkodnunk, hogy a jó nemzetpolitika egyszerre teremtsen lehetőséget egyéni gyarapodásra és a nemzeti közösségnek az erősítésére – mutatott rá az emberi erőforrások minisztere.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a székelyudvarhelyi hálaadó istentiszteleten azt mondta: a kárpát-medencei magyarság megmaradásának egyetlen esélye a keresztény újjászületés. Ennek – a család és templom mellett – az iskola egyik alappillére: ezért van szükség felekezeti oktatásra, hogy a családok necsak anyagi, hanem szellemi örökségüket is átadják a felnövekvő nemzedékeknek – mutatott rá a püspök.

A tér felújítása során az iskola egykori diákja, Benedek Elek szobrát áthelyezték, jól láthatóvá tették az iskola felújított főépületének homlokzatát, a terület alkalmassá vált iskolai ünnepségek megrendezésére. Vasárnap szobrot avattak a tanintézet életében döntő szerepet vállaló személyiségek emlékére: Bethlen Jánosnak, az iskola alapítójának, Baczkamadarasi Kis Gergely névadónak, az iskolát a 18. században megújító rektor-professzornak, valamint Gönczi Lajosnak, a főépület építőjének. Az idén alapítóinak emlékévét ünneplő székelyudvarhelyi református kollégiumban hétfőn több mint hétszáz diák kezdi meg a tanévet. Az épület és az iskolaudvar felújítását 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma 36,5 millió forinttal támogatta.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. szeptember 11. 10:44
Rossz a sorrend. Ahhoz, hogy valaki másokért tenni tudjon, először saját magáért kell megtanulnia tenni. Legyen példa a cserdi Bogdán László. Elvégezte a 8 általánost, aztán elkezdett dolgozni, és dolgozott, dolgozott... és eközben nem közösséget épített. Vannak olyan romák, akik rögtön a közösségépítéssel kezdik, abból vajon mi sült ki? Egyébként meg nem kell romának lenni ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen - a közösségi embernek először saját magáról kell megtanulnia gondoskodni, a sorrend nem felcserélhető, mert a falkatagok rendkívül kiszolgáltatottak. Amit pedig Kató Béla mondott, azzal még inkább eltalálta szarva közt a tőgyét, és nem hiszem, hogy tényleges tapasztalata volna a keresztény újjászületésről. Amit pedig tud róla, arról sem mond igazat, ugyanis egyértelmű, hogy a kereszténység alapvetően globalista szemléletű vallás. Ezekkel a nézetekkel annyira tele van az Újszövetség, hogy csakis megtévesztési céllal lehet az ellenkezőjét állítani. Vagy olvasás nélkül; de Kató Béla ismeri az Újszövetséget. Aki mást nem is ismer belőle, a Miatyánkot az is biztosan hallotta már: "Jöjjön el a te országod." Jézus azt mondta, ezért imádkozzunk. Ezt pedig nem Trianon revíziójára értette!! Ezzel kezdődik minden evangélium: Jézus elkezdett prédikálni, mégpedig konkrétan ezt hirdette: Mk 1,15 És mondván: Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa; térjetek meg, és higyjetek az evangyéliomban. Lk 10,9-11 (....) Elközelített hozzátok az Isten országa. (....) ez legyen tudtotokra, hogy az Isten országa elközelített hozzátok. Lk 11,20 (....) kétség nélkül elérkezett hozzátok az Isten országa. Lk 13,18 Monda pedig Jézus: Mihez hasonló az Isten országa? és mihez hasonlítsam azt? Lk 16,16 A törvény és a próféták Keresztelő Jánosig valának: az időtől fogva az Istennek országa hirdettetik (...) Lk 17,20-21 (....) Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el. Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van. Lk 18,16 (....) Engedjétek, hogy a kis gyermekek én hozzám jőjjenek (....) mert ilyeneké az Istennek országa. Lk 19,11 (...) azt gondolák, hogy azonnal megjelenik az Isten országa. Lk 21,31 (...) tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Lk 22,18 Mert mondom néktek, hogy nem iszom a szőlőtőkének gyümölcséből, míglen eljő az Isten országa. És legyen egy másik, idevonatkozó ige is: Zsid 11,13 (....) vallást tevén arról, hogy idegenek és vándorok a földön.
files32
2017. szeptember 11. 07:46
Balog, te fajtád mindenhol tert akar nyerni. Hamarabb megtanulja a jogait, mint a kötelességét. A szülészeteken tíz nőből nyolc cigány, a térnyerés folytatódik.
Strassnoff Ignác
2017. szeptember 10. 23:23
Úgy rémlik, a 2 székely megye 90% feletti részben katolikus. Én "némiképp" ismerős vagyok arra, tengernyi embert ismerek Erdélyben, de speciel protestáns székelyt egyet sem. Persze nyilván van, de enyhén szólva sem jellemző. Amúgy ez a tetves cigány kinek a nevében akar ott "teret nyerni"? Gondolom a gazdája és a fajtája (Nincs különbség.) nevében... Amúgy érdemben mit is mondott pontosan a nílusi székely? Semmit.
3M..
2017. szeptember 10. 21:58
Erdélyben, Székelyföldön sem szeretik a cigányokat. Balog szerepeltetésével többet veszítettek, mint amennyit nyerni akartak. No de kit küldjenek? Orbánt? Dettó! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!