Máthé Áron: Nyugat-Európa még ma sem fogadja el a kommunizmushoz kötődő közép-európai tapasztalatot

2017. augusztus 22. 20:57

Nyugat-Európa nem ismeri a kommunizmust és nem is érdekli a kommunizmussal kapcsolatos közép-európai tapasztalat – figyelmeztet Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja előtt.

2017. augusztus 22. 20:57

A kontinens nyugati felén elsősorban a fasizmust ismerték meg, máig alig-alig hajlandóak meghallgatni a kommunizmussal kapcsolatos közép-európai tapasztalatot - mondta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökhelyettese a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjának előestéjén rendezett hétfői budapesti megemlékezésen. Máthé Áron szerint az egykor kommunista uralom alatt élő népeket fél évszázados „totalitárius tapasztalatuk” segíti abban, hogy elfogadják a realitást. Hozzátette: az egyezményben „Közép-Európa népeivel és országaival úgy kufárkodtak, mintha marhavásáron lettek volna”, „két gengszterbanda” fogott össze régi ellenségük, a régi európai civilizáció ellen.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által rendezett ünnepségen a NEB elnökhelyettese azt mondta: az 1939. augusztus 23-án aláírt Sztálin-Hitler paktummal „a két totalitárius diktatúra elsősorban Közép-Európára fente a fogát”, és itt mutatták meg, hogy milyen rémtettekre képesek. Máthé Áron kiemelte: a két diktatúra között sosem szünetelt a diplomáciai és a gazdasági kapcsolat, de ezek közül a legfontosabbnak azt nevezte, hogy „ihletet merítettek egymásból”. Példaként hozta fel, hogy a nagy ukrajnai éhínség a népirtásra volt példa, a hosszú kések éjszakája pedig a párton belüli ellenzékkel való leszámolásra.

Nagyné Pintér Jolán, az alapítvány elnöke arról beszélt: emlékezni és emlékeztetni kell Európa történetének ezekre a gyászos epizódjaira. Berghoffer Róbert, a málenkij robot túlélője pedig azt hangsúlyozta, nem hagyhatjuk, hogy feledésbe merüljön az a „szégyen, megbocsáthatatlan bűn”, amit ez a meghurcoltatás jelentett.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
аvmanster
2017. augusztus 23. 18:47
senkit nem "mosdatok" és különben sem szorul rá Orbán Vikor a védelmemre. senki nem vonható felelősségre az apósa cselekedeteiért. még Orbán Viktor sem, aki mellesleg nem is tudott arról mit csinált az apósa az 50-es években. persze ha egyáltalán igaz. Apró-klán az teljesen más. nem azért vette feleségül Dobrev Klárát gyurcsány ferenc mert annyira szerette, vagy mert annyira jó lett volna az ágyban. teljesen nyilvánvalóan karriert akart gyurcsány ezzel a házassággal, amit el is ért. semmilyen párhuzamot nem lehet vonni Orbán Viktor és gyurcsány ferenc között. ha még mindig nem érzékeled a különbséget nézd meg Lendvai Anikó apjának a házát, ha ugyan megvan még. majd nézd meg az apró-gyurcsán villát.
Mindjárt
2017. augusztus 23. 14:08
Orbán Viktor és Lévai Anikó elhallgatott titka: "apuka" állambiztonsági ügynök volt Forrás: https://kuruc.info/r/2/139965/
Karvaly
2017. augusztus 23. 10:06
Nyugat-Európában a nácikat és a fasisztákat eltüntették a háború után, viszont a baloldal a Szovjetunió hasznos idiótája maradt, nem csoda, hogy mai baloldalnak egyáltalán semmilyen kifogása nincs a kommunizmussal szemben.
VakzKommondor
2017. augusztus 23. 09:51
Így van!! Meg soros is , rezsicsökkentéééés!! http://index.hu/gazdasag/2017/08/23/meszaros_lorinc_elegge_eladosodott/ Gyűjtsetek nertársak!! Mészáros kifogyott a kesből!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!