Románia tárt karokkal várja a magyar dolgozókat

2017. július 24. 18:58

A román mezőgazdaság és könnyűipar akut munkaerőhiánnyal küzd. Több vállalkozásnak magyar szakembereket kell alkalmaznia, mivel a belföldi munkaerőpiacon már alig találnak megfelelő mennyiségű-és képzettségű munkást.

2017. július 24. 18:58

Komoly munkaerőhiánnyal szembesül a romániai mezőgazdaság és könnyűipar; a jelenség különösen az ország nyugati megyéiben érhető tetten – írja a Magyar Nemzet. 

A romániai gazdaszervezetek szerint az ágazatot soha nem látott mértékű munkaerőhiány sújtja. A mezőgazdassággal foglalkozó vállalkozások nem találnak embert a kézi munkát igénylő termények betakarítására, ráadásul a képzett szakmunkásokból is hiány van. Laurentiu Baciu, a mezőgazdasági termelők romániai szövetségének (LAPAR) elnöke megjegyezte, hogy az erdélyi és bánsági megyék vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen az állások alig felét képesek betölteni. Több vállalkozásnak külföldi szakembereket kell alkalmaznia, mivel a belföldi munkaerőpiacon már alig találnak megfelelő mennyiségű-és képzettségű munkást.

Romániából már 2007-es uniós csatlakozása előtt tízezrével vándorolt ki Európa nyugati területeire a munkaképes lakosság. Közülök rengetegen dolgoznak spanyol és olasz ültetvényeken, ezért a külföldön munkát vállaló románokat otthon az „eperszedők” jelzővel illetik. A szakemberek szerint hanyatlik a mezőgazdasági szakmunkás- és technikusképzés, ugyanakkor a nagyvállalkozókat előnyben részesítő támogatáspolitika sem kedvez az agráriumban dolgozóknak. Több agrárvállalkozó külföldi szakembereket alkalmaz, Arad megyében pedig magyar szakcégeket bíznak meg a földműveléssel a gazdák. 

A magyar-román határ mentén fekvő romániai megyék munkaadói egyre inkább szemet vetettek a kelet-magyarországi régiók munkavállalóira. 
Miközben Arad megyében csupán kétszázalékos a munkanélküliség, addig Békés és Csongrád megyében ennél magasabb. Sokan járnak át dolgozni a határ közeli magyar településekről, különösen az autóalkatrész- és textilipari gyárakba. 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2017. július 24. 23:47
Ezt a Moldáviát szinte Románia részének mutató térképet melyik szerkesztő tette ide?
száraztészta-tüzifa
2017. július 24. 23:20
Békésből már évek óta ezrével járnak át dolgozni...
noMores
2017. július 24. 22:39
Orbánnak, meg a suttyó bandájának legalább Tusványoson sikerült szólni egyetlen szót is a helyi hallgatósághoz? Úgy tűnt, hogy ment az agyhalott brüsszelezős-sorosozós hőbörgés, de az erdélyieket konkrétan telibeszarták.
noMores
2017. július 24. 22:36
A V4-ben mi vagyunk a tökutolsók, de Románia is lassan előz. Két magyarországi régió az EU biztos leszakadói közt. A NER igazán jól teljesít... De azért tapsikoljunk csak a tolvaj barmoknak, meg brüsszelezzünk teli pofával, mert ők okozzák ezt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!