Spiegel: Orbán szélsőjobboldali szavazatokra vadászik

2017. június 27. 14:45

Orbán Viktor Horthyval kapcsolatos kijelentésével foglalkozott a Spiegel. A hírportál szerzője, Keno Verseck szerint a magyar miniszterelnök azért döntöget történelmi tabukat, hogy szélsőjobboldali szavazatokat szerezzen.

2017. június 27. 14:45

Orbán tabutörésre merészkedik című írásában Keno Verseck kiemelte, hogy Magyarországon kezdődik a választási kampány, és Orbán Viktor miniszterelnök a „szélsőjobboldalon vadászik” szavazatokra: kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst, holott a kormányzó „sokáig Adolf Hitler hűséges szövetségese” és „vállaltan antiszemita” volt, és „súlyos bűncselekményekért felelős”

Kifejtette: Orbán eddig tartózkodott Horthy „nyilvános dicsőítésétől”, de most ezt tette, és kijelentése nem volt elszólás, ezt jelzi, hogy a heves bel- és külföldi kritika ellenére megerősítette álláspontját. Hozzátette, hogy eddig főleg a szélsőjobb dicsérte nyilvánosan Horthyt, a Fideszben pedig néhány „nem mértékadó” politikusé volt a téma, és ők is csak helyi szinten beszéltek róla. A Fidesz a Horthy-kultusz helyett inkább a két világháború közötti időszak mint dicsőséges korszak emlékét ápolta. 

Keno Verseck a szavazótábor kiszolgálásával és a szélsőjobb szavazóinak megnyerésével kapcsolatos belföldi bírálatok mellett arról is írt, hogy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártban (EPP) nyilvánosan ugyan nem akartak reagálni Orbán Viktor Horthy Miklósról szóló kijelentéseire, de EPP-s politikusok név nélkül nyilatkozva jelezték, megdöbbenéssel szemlélik, ahogy Orbán Viktor világképe egyre inkább „jobboldali radikális” vonásokat ölt.

(MTI)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. június 28. 08:42
Mert úgy írkálnak mindenfélét Magyarországról, hogy halvány fogalmuk sincsen róla, hogy miről beszélnek.Biztos, hogy ezt is a házikomcsiaink adták a szájukba, mert Horthyról úgy nyilatkozni, ahogy a mi komcsiaink teszik, németeket még soha nem hallottam. Pedig tucatszámra nézem a dokumentumfilmeket a második háborúról, a legkülönfélébb aspektusokból. Ha beszélnek Horthyról a németek, akkor vagy teljesen semlegesen és korrekten, vagy pozitívan. Ez egy az egyben hazai komcsi kútfőből származik, az teljesen biztos.
Orange79
2017. június 27. 22:39
Horthy az osztrák magyar monarchia szétverése és Trianon után talpraállította Magyarországot, az 1920 és 1940 közötti 20 évben visszatértek valamelyest a boldog békeidők. A második világháborúban két világhatalom, a Harmadik Birodalom és a kommunista Szovjetunió közé szorulva kellett lavíroznia az országnak a további zsákmányra ácsingozó románok, szlovákok, szerbek gyűrűjében. Ma persze kurva okos mindenki, hogy anno mit is kellett volna csinálni...Szánalmas..
Orange79
2017. június 27. 22:30
Horthy Miklós és a szélsőjobb...atyaisten, tudatlan barmok.
flesh ripper
2017. június 27. 18:50
A helyzet az, hogy igazi világnézeti "szélsőjobboldaliak", akik koherens ideológiai alapon állnak, Magyarországon nagyon kevesen vannak. Ezek leginkább nagyon öregek és marginalizáltak. Mint a géppisztolyos, rendőrgyilkos bácsi. A jobbikosok jellemzően zavaros, deklasszált, unintelligens, műveletlen-tanulatlan lumpenprolik. Kocsmai "életbölcsességük", legfeljebb hányásszagú böfögés nívóján áll. Tehát a Fidesz, Orbán nem vadászik a szélsőjobboldali szavazatokra. Nem csupán matematikai alapon lenne ez irracionális akció, hanem a Fidesz által vallott, modern patrióta, humanista, nemzeti, praktikus (gyakorlatias) és ésszerű életszemlélet okán sem. A hatékonyság fontos szempont az orbáni politikában. Tehát, eszébe sem jutna "szélsőjobbos" törmelékkel szarozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!