Kétmilliárdot ad a nagyváradi püspöki palota felújítására a magyar kormány

2017. június 13. 15:37

Kétmilliárd forinttal támogatja a magyar kormány a nagyváradi püspöki palota felújítását. Az osztrák barokk stílusában épült impozáns épület felújítását a Bethlen Gábor Alap és a nemzetgazdasági tárca kereteiből biztosítaná a kormány.

2017. június 13. 15:37

A hétfői Magyar Közlönyből derül ki, hogy a következő két évben összesen 1,948 milliárd forintot adna a magyar kormány több tételben a nagyváradi római katolikus püspökségnek, hogy ebből újítsák fel a város szívében álló monumentális palotaépületet – írja a Magyar Nemzet. A támogatás forrása a nemzetgazdasági tárca és a Bethlen Gábor Alap határon túli egyházaknak szánt kerete. 

A palotát tavaly augusztusban 4,5 millió euró összegű uniós pályázat keretében akarta felújítani és multifunkcionális látogatóközponttá alakítani a püspökség – nem egyértelmű, hogy a pályázati forrást végül megkapták-e, de a magyar kormány támogatása ennél az uniós keretnél valamivel többet is jelent. 

A Bethlen Gábor Alap a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósítására elkülönített állami pénzalap. Kiemelten deklarált feladata a külhoni magyarság kultúrájának megőrzése érdekében különböző támogatások nyújtása. Ebbe a határon túli egyházak támogatása is beletartozik. 

Az Alap múlt évi erdélyi donációjának keretében az Erdélyi Református Egyházkerület 8 milliárd forintos támogatáshoz jutott, mellette pedig az Új Ezredév Református Központ is 1 milliárd forinttal gazdagodott. Szerényebb összeg jutott a római katolikus püspökségeknek és plébániáknak, akik összesen 5,35 milliárd forintnyi támogatást kaptak a tavalyi évben. 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. június 13. 23:38
Minden kisebb-nagyobb összeget lehet más hasznosra költeni. Nekem is jól esne egy s más segítség, de büszke vagyok arra, h. erre is jut. Jó érzés lehet egy erdélyi magyarnak is. Nem szabad beletörődni abba, h. minden emlékünk izzé-porrá lesz egy valaha volt ország részünkben. Lélekben amit mi építettünk, belaktunk, ma is, ha valahová tartozik, akkor hozzánk. A minket ma is szívből útáló románság állama, mint tudjuk, Románia az ő kizárólagos nemzetállamuk, sohasem fog áldozni olyan építészeti értékekre, amit valaha mi hoztunk létre és ma is egy magyar valláshoz kötődik. Már nem vagyunk egy ország, de egy nemzet mégis.
lynx
2017. június 13. 20:54
A Váradolaszi temetőt legyalulták. (mintha holnap bevetnék fűmaggal a Kerepesi temetőt) A Püspöki palota, a Székesegyház a Kanonok sor is le volt robbanva, amikor arra jártam. Lehet már tatarozták azóta, nem tudom, bár ha 2 milliárdot adunk hozzá, elég siralmas lehet. Az oláhok mindent elkövettek és elkövetnek, hogy eltüntessék a magyarok történelmi nyomait. Nagyváradról ha eltűnnének a magyar idők épületei, eléggé üres lenne. "Idvezlégy kegyelmes Szent László kerály! Magyarországnak édes oltalma, Szent kerályok közt drágalátus gyöngy, Csillagok között fényességes csillag! Szentháromságnak vagy te szolgája, Jézus Krisztusnak nyomdoka követi; Te szent léleknek tiszta edénye, Szűz Máriának választott vitéze. "
derakin
2017. június 13. 18:49
Nem. Zöldhatáron, Biharugra környékén, Békéscsabára vittek tovább. A polgármester jó fej volt, otthonában kezdtem ultit tanulni.
Sinistra
2017. június 13. 17:58
Mi is leaz? 365 szobás latogatokozpont? Érti ezt valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!