Konzultálnának a társadalommal a pszichológus kamaráról

2017. június 23. 08:08

Társadalmi párbeszédet indít a kormány július elejétől, így méri fel, vajon a társadalom is szükségesnek tartja-e a szakmán és a kormányon kívül a csalók és álpszichológusok elleni fellépést.

2017. június 23. 08:08

A kormány társadalmi párbeszédet hirdet július első hetében a pszichológusok kamarájának szükségességéről. Ha a kormányon és a szakmán kívül a társadalom is egyet ért azzal, hogy fel kell lépni a csalók és álpszichológusok ellen, akkor a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológus kamaráról szóló törvényt. Ez után már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – írja a Magyar Idők.

A pszichológusoknak szóló kötelező kamarai tagság törvényjavaslatát közel egy éve tették nyilvánossá. A kamara megalapítása már vagy harminc éve téma a szakmában, nagy gondokat okoz ugyanis a csalók térnyerése, akik problémáiktól nem, de komoly összegektől segítik megszabadítani a pácienseket. 

A pszichológusok között is nagy vita van azonban a kamara kezdeményezéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, valószínűleg ezért is nem terjesztette be a kormány amikor az ősszel a parlament elé került. Tizenegy szaktekintély azóta a szakma egyöntetű támogatását fejezte ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének írt levelében. A kormány nem tett le a köztestület indítványozásáról, de úgy látják, egy társadalmi párbeszéd megszervezése erősítené a törvényjavaslat elfogadottságát. Az embereket arról kérdeznék, támogatják-e a kötelező nyilvántartást, kamarai tagságot, a képesítések nélküli álszakemberek felelősségre vonását és etikai szabályok betartását a pszichológusok körében. 

Ha a válaszok megerősítőek és a szakmán kívül a társadalom is egyetért a törekvéssel, akkor a parlament már az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt és azt követően hivatalosan már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat pszichológusnak. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2017. június 23. 10:27
Van egy érdekkör, ami ezt nagyon át akarja verni. Semmi másról nem szól, csak hogy a jogosultságok kiadását magukhoz vonják. Hosszú tanulmányi éveket húzhat le a retyón, aki nem lép be, illetve nem jár a tervezett méregdrága képzéseikre. A jósnők meg a kineziológusok persze nem zavarnak senkit...
SonGoku nagyfaterja
2017. június 23. 09:21
A taposnivaló fideszbarmoknak újabb kattintgatni való, munkára rabszolgák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!