Az ELTE és a logopédusok meghozták állásfoglalásukat a köznevelési törvény módosításáról

2017. június 12. 09:37

Nyolc gyógypedagógiai szakmai szervezet mondta el véleményét a Taigetosz-törvény néven elhíresült törvénymódosításról. Véleményük szerint nem a felmentés eltörlésével, hanem a megfelelő fejlesztő programok és szakmai segítségnyújtás hiányával van baj.

2017. június 12. 09:37

Nyolc gyógypedagógiai szakmai szervezet közös nyilatkozatban fejtette ki véleményét a köznevelési törvény új változatáról, amely Taigetosz-törvény néven híresült el. Véleményük szerint van helye a konstruktív szakmai vitának a törvénymódosítással kapcsolatban, ameddig az a tanulókról, a proaktív segítségnyújtás kérdéseiről és a szakmai együttműködések lehetőségéről szól.

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége (MLSZSZ) és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakmai álláspontjukban kifejtették: egyetértenek azzal, hogy sem tudományos alapon, sem a nemzetközi gyakorlat alapján nem lindokolt jelenlegi formájában a BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) kategória fenntartását. Szerintük ugyanis hibás hozzáállás a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket egyszerű felmentése az érintett tárgyakból, mert az egyenlő a gyerekek támogatásának feladásával. Ahhoz azonban, hogy a törvény működőképes legyen, a szakemberek szerint intézményi reformokra van szükség.

Javaslataik alapján a szükséges stratégiai lépéseik:

  • A preventív olvasás-tanítási eljárások bevezetése.
  • A pedagógiai prevenciós és felzárkóztató tevékenység módszertani fejlesztése és rendszeresítése az iskolákban.
  • A prevenciós fázisra épülő, több szintű diagnosztikai rendszer kialakítása (fejlesztődiagnosztika).
  • A diagnosztikai eszköztár és egységes diagnosztikai protokoll fejlesztése, annak személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása.
  • A többségi pedagógusok gyakorlati alapú továbbképzése, érzékenyítése, felkészítése a hatékony differenciálásra és a szöveges értékelésre.
  • A felsőoktatási fejlesztések a pedagógusképzésben.
  • A szakterületen tapasztalható szakemberhiány minőségi pótlására.

A felmentések kivezetésével tehát egyetértenek, amennyiben stratégiai lépéseik és szakmai fejlesztési javaslataik megvalósulhatnak. 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. június 12. 17:39
S mi a francnak van a logopédusoknak nyolcnál több szervezetük? Mert gondolom a + nem csatlakozott ehhez a 8-hoz.
lightning protection
2017. június 12. 13:04
Pár gondolat: A tapasztalatom az, hogy a tanárok egy részét (harmada)páros lábbal kellene kirúgni, az iskolákból mert inkompetens. (Én ezért a gyerekeimnek nem iskolát hanem tanítót választottam...) Ez vonatkozik az un. oktatási szakértőkre is. Tanár hiány van és a selejt ezzel vissza él. Senki sem érdekelt egy jól működő tanár minősítési rendszer működtetésében. A tanárok egy része nem a diákokért dolgozik, hanem mert valahol neki is kell, és imitálja a munkát. A pedagógusok egy másik része meg megszakad. A bértábla ezt nem kompenzálja, de az se jó ha az igazgató ossza a plusz pénzt, mivel őt a tantestület választja így a pénz nem feltétlenül oda kerül ahová kellene... Sokan csak azért vesznek részt a továbbképzéseken, (melynek nagy része himi-humi), hogy magasabb kategóriába kerüljenek. Erre a himi-humi továbbképzésekre pedig egész iparág épül! Tanárt szakmai alapon elküldeni nem lehet, mert a szakmaiság munkajogilag megfoghatatlan. Az adminisztráción kívül sok mindenbe belekötni nem lehet... Sajnos ezek független attól ki van hatalmon, (hiába próbálkozik a kormány pedagógus életpálya modellel, az ötlet jó, de el van szabotálva a végrehajtás... )és az érdekeltek nem igazán akarnak változást. Ki akarna többet dolgozni, többet tanulni, vagy, hogy a gyerekét jobban elszámoltassák? Kevesen! Tapasztalatom szerint az emberek nem tudásra vágynak, hanem a végzettséget igazoló papírra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!