Az MSZP a strasbourgi bírósághoz fordul, ha az Országgyűlés pénzbüntetést szab ki rájuk

2017. május 30. 11:13

Az MSZP-s képviselők a strasbourgi bírósághoz fordulnak, ha az Országgyűlés megszavazza a tiszteletdíj-csökkentésüket, amit azért kaptak, mert megsértették a szemléltetés szabályát. Gőgös Zoltán szerint az EJEB mindig a képviselőknek és a magánembereknek ad igazat, amikor a szólásszabadság korlátozásáról van szó.

2017. május 30. 11:13

Az MSZP országgyűlési képviselői a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ha az Országgyűlés megszavazza a tiszteletdíj-csökkentésüket, amit azért kaptak, mert megsértették a szemléltetés szabályát – mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Gőgös Zoltán – azon 11 szocialista politikus egyike, akikre a döntés vonatkozik – emlékeztetett arra, hogy a CEU melletti tüntetések után az MSZP behozta a parlamentbe a demonstráció két fő szlogenjét, és ezeket lapokon feltartva mutatta be a parlamentben. A képviselők azt mutatták, hogy „Vétó” és „Ne írd alá, János!” Szerinte ennek bemutatásával senkit nem zavartak, a parlament munkáját nem befolyásolták, egy percre nem „állt az élet”. Kövér László házelnök azonban mégis úgy döntött, hogy különböző mértékben megbünteti a 11 képviselőt – tette hozzá.

Gőgös Zoltán azt mondta, ez az ügy nem a pénzbüntetésről, hanem arról szól, hogy a Fidesz nem tűri a nép hangját az Országgyűlésben. „Úgy látszik, hogy az elnök ebből sportot csinál és megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki képviselők működését” – fogalmazott. Kitért arra, hogy szerintük súlyos eljárási hiba is történt, ugyanis Hiszékeny Dezsőt is ugyanakkora mértékben, 100 ezer forintos tiszteletdíj-csökkentéssel sújtották, mint azokat a frakciótársait, akik az Áder Jánosnak szóló felszólítást tartották. Hiszékeny Dezső azonban a Vétó felirítú táblát mutatta – mondta, jelezve: ezzel kiderült, az ülésről készült jegyzőkönyv nem volt szabályos. A Vétó feliratot tartó képviselőket 50 ezer forintra büntette a házelnök.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, a fellebbezéskor jelezték, hogy eljárási hiba történt, és a házelnök most úgy próbálja megoldani a problémát, hogy Hiszékeny Dezső fizetéscsökkentését a parlament nem fogja megszavazni. Ez egy elég sunyi módszer – hangoztatta. Gőgös Zoltán azt mondta, nem volt arra példa, hogy az EJEB ne a képviselőknek, ne magánembereknek adott volna igazat, amikor a szólásszabadság korlátozásáról volt szó. Jelezte, ezekkel az eszközökkel a jövőben is élni fognak. Nem fog megfélemlíteni senki bennünket azzal, hogy 100 ezer forintra büntet bennünket – hangoztatta.

Az Országgyűlés kedden határoz arról, helyben hagyja-e a tiszteletdíj-csökkentésre vonatkozó döntést. A tiszteletdíj-csökkentés Gőgös Zoltán és Hiszékeny Dezső mellett Józsa Istvánra, Szabó Sándorra, Szakács Lászlóra, Teleki Lászlóra, Tukacs Istvánra, Bangóné Borbély Ildikóra, Heringes Anitára, Horváth Imrére és Korózs Lajosra vonatkozik.

(MTI)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. május 31. 19:18
Stüncike! Mi van az unokaöccsel? Mosolyogj, mert ilyen kérdés országos jelentőségű lehetne, ha nem te adnád elő és nem ott, csak előbb próbálj meg - egy picikét - magyar lenni!!!
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. május 30. 20:00
A Devla más jövőt kíván magyar országnak.
nyugalom
2017. május 30. 19:54
Talan be kellene tartani a hazszabalyt! Megint szaladnak arulkodni. Milyen kepviselok ezek?
Harangláb
2017. május 30. 18:19
A strasbourgi bíróság mindig a bűnözők pártján volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!