A kínaiak lépnek rá a magyar Selyemútra

2017. május 16. 13:14

Az Azonnali kérdésekben arról kérdeztük a képviselőket, rálépjen-e Magyarország az Új Selyemútra. Nem mindenki volt képben: a jobbikos Dúró Dóra értetlenül mosolygott, a fideszes Pócs János pedig nem tudta eldönteni, hogy Kína követi-e a magyar gazdasági modellt, vagy a magyar a kínait. Gulyás Gergely, Vona Gábor és Németh Zsolt is válaszoltak a Mandinernek.

2017. május 16. 13:14
Bakó Beáta

Új Selyemút? Mi ez az egész?

„Mivel kapcsolatban kérdezi ezt? Pontosan miről van szó?” – több politikus így kérdezett vissza, mikor Orbán pekingi látogatása kapcsán arról kérdeztük őket: rálépjen-e Magyarország az Új Selyemútra. A projekt elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja Kína és Nyugat-Európa között, a célja pedig, hogy Kína nyugatra irányuló exportját fellendítse. Erről nem mindegyik parlamenti képviselő hallott.

A kormánypártiak általában úgy vélték: már rajta vagyunk az Új Selyemúton. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke megkerülhetetlennek tartja Kínát, és szerinte Trump is rosszul tette, hogy kihátrált a kelet-ázsiai térséggel kötendő TPP szabadkereskedelmi egyezményből, mert így nehezebb lesz ellensúlyozni Kína gazdasági erejét. Magyar szempontból szerinte az Új Selyemútra és az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre, a TTIP-re is szükség van. 

„Akár Kínában, akár a világ más pontjain a magyar selyemútra lépnek rá nagyon sokan. Azt a gazdaságpolitikát követik, amelyet a magyar kormány elkezdett”

– válaszolta kérdésünkre a fideszes Pócs János. Visszakérdeztünk, hogy a kínaiakra gondol-e kifejezetten, mire azt mondta: „a kínaiaknál is számos olyan gazdaságpolitikai szempontot lehet észrevenni, ami követi a magyar példát.” Azon felvetésünkre, hogy esetleg mindez fordítva lenne, azzal vágta ki magát:

„Lehet fordítva is, de ennek az ellenkezője is igaz.”

Gyanús-e a kínai hitel, és miért koszorúz Orbán a Tienanmen téren?

A kínai együttműködést a jobbikosok sem tartják ördögtől valónak, bár a Budapest-Belgrád vasútvonalra felvenni tervezett csaknem ötszázmilliárdos hitellel kapcsolatban vannak korrupciós aggályai Vona Gábor pártelnöknek. Dúró Dóra ellenben nem igazán tudta, miről van szó, de szerinte mindenképp Magyarország érdekeit kell figyelembe venni, akár keleti, akár nyugati irányba kereskedünk.

A kormánypártiak viszont nem aggódnak a kínai hitel miatt. A fideszes Gulyás Gergely és a KDNP-s Hollik István is azt mondta, úgy kell kitárgyalni a hitelszerződést, hogy az Magyarországnak kedvező legyen. Pócs János ezt azzal indézte el:

Ha fogunk felvenni hitelt, akkor azért vesszük fel, hogy a magyar embereknek legyen jó, ne a kínaiaknak.

A baloldali kis pártok inkább ideológiailag közelítették meg a kérdést. A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea például „Isten ments!” felkiáltással reagált kérdésünkre, majd hozzátette:

„Teljes őrület, amit Orbán Viktor itt művel. Már ráléptünk a putyini útra, most rálépünk a kínai útra. Én inkább maradnék Európában.”

Fodor Gábor nosztalgiázva felemlegette: az általuk közösen alapított liberális Fidesz annak idején tiltakozott a Tienanmen téri erőszak ellen, és szerinte elfogadhatatlan, hogy Orbán most ott koszorúz. Azon kérdésünkre, hogy a Liberálisok csak kifogástalan demokráciákkal kereskednének-e, azt mondta: „nem, komolyra fordítva a szót: természetesen kereskednénk Kínával”.

Németh Zsolt a témában bővebben így nyilatkozott az Azonnali kérdésekben:

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
V.A.Lucky
2017. május 17. 09:00
Vicces itt a sok fideszpondro :) "az EUnak vege", " fuuuj globalizacio" es hasonlo agyserult f#szsagok! :) 1. Az EU nelkulunk, a tolvaj es szovetseges arulo magyar fideszkormany nelkul hasitani fog. Es mar a plakatok ellenere sem fog megallni. :) Szarik az ujkori tolvajhorda mongol?-magyarok fejere. 2. A nyugati globalizacio rossz :) a keleti globalizacio jo? WTF? A fidesz partolas elsodleges alapja az elkorcsosult mikro agy?
annamanna
2017. május 17. 00:58
Gulyás Gergelytől teljesen azt hallottam, mintha úgy mondta volna: Judapest.
Strassnoff Ignác
2017. május 16. 23:30
„Akár Kínában, akár a világ más pontjain a magyar selyemútra lépnek rá nagyon sokan. Azt a gazdaságpolitikát követik, amelyet a magyar kormány elkezdett” Mindig is ez volt a legszimpatikusabb a Fideszben. Az önbizalmuk. :)))) Merjünk kibaszott nagyot mondani! Úgyis lesz bőven hülye, aki elhiszi... Kína és a világ más pontjai is ráébredtek a gazdasági siker titkára, melyet a magyar kormány feltalált. Lekoppintják a mocskok a zsenik ötletét... Szerezzünk be az országba jó sok autógyárat! Zömmel lehetőleg németeket. Ha faszán megy nekik úgy 100 éve, tuti értenek hozzá! Csapjunk hozzá olcsón magyar biorobotokat a futószalag mellé! Aztán máris dübörög a "magyar" gazdaság. Pár más iparágban is adunk jobbágyokat a külföldi cégeknek és bízunk benne, hogy jól prosperálnak és további munkaerőt igényelnek, hadd óbégathassunk, hogy felszámoltuk a munkanélküliséget. (Eddig már vagy tízszer.) Lopjunk el mindent amit lehet, vessünk ki adót a fingásra is, aztán nincs is más dolgunk, mint nagy pofával dicsekedni, meg élvezni a jólétet. A rabszolgák meg még tapsolnak is nekünk... Szóval ezt másolják világszerte? Elég ügyesen másolnak, mert a legtöbb helyen sokkal jobban élnek az emberek a tőlünk lopott csodás ötletek eredményeként. Kínában ugyan még nem, de ott meg a gazdasági növekedés hihetetlen mértékű. Főleg hozzánk képest. Szóval Pöcs Jancsi fideszes képviselő bölcsességét talán majd akkor hiszem el, ha mi adunk pénzt kölcsön Kínának. Kúró Dóri milyen értelmesen szólt a témához... :))) Igazából én nem hinném, hogy valóban ennyire hülye. Gondolom egyszerűen még nem kapta meg az instrukciót Zázrivecztől, hogy mit kell válaszolnia. Magától meg nem mert mondani semmit. Végül is érthető. Ő tartja el a családot. Ha ő is összebalhézik a gazdájával, mint a segghülye férje, akkor esetleg őt is kibasszák és akkor aztán lenne baj. El kéne menni dolgozni, vagy hasonló... Brrrr.....
Mich
2017. május 16. 23:10
A G.Mandi kavar. Szart sem ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!