Orosz rulett, füttyel

2017. február 02. 08:49

Szigetváriék nem tudják, mi az igazi Oroszország – ami már nem a Szovjetunió –, ki az a Putyin – aki nem Sztálin és nem Brezsnyev –, és nem tudják, mi az orosz rulett…

2017. február 02. 08:49
Domonkos László

„Ez az Sz. Viktor meg az elvtársai – lehetnek vagy öt-hatszázan – nagyon nem szeretik Oroszországot, Putyint meg az oroszokat, ami még rendben is lenne, ha mondjuk 1983-at vagy akár 1988–89-et írnánk. Csakhogy akkor Sz. Viktor meg néhai védnöke egészen mással volt elfoglalva. Sz. Viktor akkor még jótékony gyermeki ártatlanságában leledzett – hol van már a tavalyi hó –, amikor a védnök elvtárs már a KISZ utódszervezetében, a DEMISZ-ben vitézkedett, fején kackiás, szegény, semmiről sem tehető indiánokat idéző homlokpánttal. Putyin is csak később lett a szemükben ennyire rossz fiú, de ez már másik történet. Az viszont nagyon is idevágó história, hogy – ha már az oroszokat emlegetjük – a vietnami háborút idéző Szarvasvadász című filmből vált világszerte ismertté az orosz rulett című halálos játék. Az a rémes kacérkodás a végzettel, amikor a pisztoly forgótárába egyetlen lövedéket helyeznek el, majd megforgatják a tárat, és ahol megáll, megáll, a halántékhoz szorítják, és… vagy üres kattanás vagy dörrenés. A többi néma csend.

Ez a hátborzongató játék jut most eszembe Sz. Viktorék több mint szánalmas, tervezett füttyögése kapcsán. Ezért fatális, mivel próbálnának ostobán gyerekes fütyörészésükkel játszadozni: az egykori barbár szovjetorosz-bolsevik pártállam, a tömeggyilkos Sztálin, az ENSZ-ben a cipőjével a pulpitust verő Hruscsov, a korlátolt rosszindulatával oly veszélyes Brezsnyev, a sunyi Andropov – és a mai, több szempontból mind rokonszenvesebb Oroszország és az orosz hazafi Putyin összemosásával. Ami átlátszó trükk ugyan, de az is átlátszó, hogy egy hatlövetű pisztoly esetében orosz rulettben az életben maradás esélye egy az öthöz – mégis rémisztő az egész. Akár a dicsőséges ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján azoknak a sípoknak a látványa, amelyeket gyerekek kezébe próbáltak adni… Szigetváriék nem tudják, mi az igazi Oroszország – ami már nem a Szovjetunió –, ki az a Putyin – aki nem Sztálin és nem Brezsnyev –, és nem tudják, mi az orosz rulett…

Füttyögni persze lehet. (Micsoda Orbán-dikatúra, mi?) Sz. Viktorral meg vacsorázzon a KGB, Berija, Andropov vagy A. A. szelleme, netán maga a Fletó. Együtt.”

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. február 02. 20:49
Egy kágébés gyilkosnak nyalod a seggét,PFÚÚj!!
szamarhegy
2017. február 02. 12:51
Tehát az 1989-ben 11 éves Szigetvári Viktor a kommunisták örököse, míg az 1956-os magyar eseményekből nagyon sok hatalaomtechnikai, kommunikációs tanulságot levonó "sunyi Andropov" legjobb tanítványa, az NDK-ás emberek életét "felügyelő", gerincüket megroppantó, besúgórendszert üzemeltető Stásit felügyelő ex szovjet KGB tiszt Putyin az orosz hazafi prototipusa.... Szégyen hogy ilyen tartás és értékrend nélküli csicska emberek serege él az országban!
Morgen
2017. február 02. 10:21
Két becsületes ember: A fikás meg a kendermagos. :-))
Türelem
2017. február 02. 10:20
Nem kell itt félni az értelmes programok nélküli pártocskák, kiüresedett fejű bohócok füttyös mutatványaitól. Persze nem öröm, amikor bunkók lepik el az utcát, de nyilvánvalóan az oroszok is tudják, hogy kik ezek. Ők már túl vannak rajtuk, már bezárták a zsoldos irodákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!