Jelen pillanatban a „felkelés” közepén vagyunk

2016. december 03. 13:27

A populizmus valójában gumifogalom. Nem akarok cinikus lenni, de azt címkézik fel ezzel a jelzővel, akit éppen nem kedvelnek. Interjú.

2016. december 03. 13:27
Schöpflin György

Ön hogyan definiálná a populizmust?

A populizmus valójában gumifogalom. Nem akarok cinikus lenni, de azt látom, hogy azt címkézik fel ezzel a jelzővel, akit éppen nem kedvelnek. Tudniillik van egy domináns, hegemonikus gondolkodás, amely magát liberalizmusnak nevezi, ennek az ideológiának azonban egyre kevesebb köze van ahhoz, amit mondjuk az eszmerendszer atyjai értettek alatta. A mai liberalizmusnak ugyanis két pillére van: az egyik a gazdasági liberalizmus, a másik pedig a szociálliberalizmus, amely érdekes módon nem foglalkozik a társadalom egészével, csak kiemelt csoportokkal. Az eszme szerint ezen kitüntetett csoportokat kell egyenlővé tenni – bár az nem világos, hogy pontosan hogyan –, és aki ezt valamilyen formában ellenzi, az egyszerűen populista. Hogy miért? Mert a nép érde­keire hivatkozik. 

A populizmust általában a globalizáció okozta vívmányok elleni »lázadásként« értékelik, napjainkban azonban egyre több tünet utal arra – gondolok itt elsősorban Donald Trump győzelmére vagy a Brexitre –, hogy a globalizációellenes »populista lázadás« maga is kezd globálissá válni.

A populizmusban egyelőre annyi az összevisszaság, hogy nehéz komolyan venni. Inkább a jelenségre érdemes koncentrálni, hiszen tény és való, kialakultak új politikai mozgalmak, amelyek a fősodorral szemben fogalmazzák meg önmagukat, és amelyek szerint a társadalom jelentős rétegei valódi képviselet nélkül maradtak, kiszorultak a politikai szférából. Ugyanis jelenleg a hagyományosnak mondható fehér munkásosztály legjobb esetben is csak harmadlagos helyzetben van, és nincs egyetlen olyan mainstream párt sem, amely az ő érdekeit képviselné. Ilyen körülmények között nem meglepetés, hogy a magukra maradt tömegek azok felé húznak, akik meghallják a hangjukat. Mivel a globalizáció következtében ez a jelenség is túlmutat a lokális gondokon, nem tartom kizártnak, hogy maga a globalizációellenesség is globálissá válhat, de jelen pillanatban a »felkelés« közepén vagyunk, azt tehát lehetetlen megjósolni, mi jön még.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2016. december 04. 12:28
Nekem a felkelés közepe pont 6:10-re esett
balbako_
2016. december 03. 17:03
Most az számít populistának, aki a választók érdekeit következetes képviseli. Nem is pejoratív, bár eredeti jelentése az.
Tündér_Lala
2016. december 03. 16:30
Kéremszépen, a populizmus eredeti értelmében (mielött kifogatták volna abból) azt jelentette, hogy olyasmit igérünk a tömegeknek, amelyet nem tudunk és nem is akarunk megvalósítani. Tipikus példája az alapjövedelem. Gazdasdágilag nem valósítható meg, ráadásul társadalomszociológiailag káros, ha embereket semmittevésre ítélünk. Ugyanakkor meg kell oldani azok foglalkoztatását, akik képességeik, képzettségük miatt a termelésben nem foglalkoztathatók. Őket a társadalom más csoportjainak szolgálatára kell használni a jövedelmek újraelosztásával. /Szociális piacgatdaság./ A globalizáció a termelés kiszervezésével ennek anyagi alapjait tüntette el. Miután a liberális demokrácia a tömegek érdekeit fogyelmen kívük hagyja és bizonyos elitek ideologikus fantáziáit társadalmi kisérletként próbálja ráerőszakolni a társadalmakra, a tömegek ez ellen felemelték hangjukat. Többek között a társadalom egyes csoportjainak egymás ellen fordítása, a többség démonizálása, a kissebbségek jogainak túltolása, stb. Ha egy politikus ennek az élére áll, az a populizmus vádjával illetik és autoriternek, mert a kinevezett elitek akaratát nem hajtja végre a tömegekkel szemben. A liberális PC a fogaémakat nem az eredeti értelmében használja, hanem új hamis értelmezés szerint .
madarasi.abel
2016. december 03. 14:13
populizmus? bonyolult kérdésekre egyszerű választ adni. Tudjátok, amit a nép is megért. hány példát adjak rá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!