Ott gáncsolják el a székelyföldi autonómiát a románok, ahol csak tudják

2016. december 30. 10:13

Elutasításra javasolta a szakértőkből álló bukaresti törvényhozási tanács Székelyföld autonómiastatútumát, amelyet állampolgársági kezdeményezésként terjesztett a testület elé novemberben egy gyergyói bizottság, tudta meg a kolozsvári Krónika című lap.

2016. december 30. 10:13

Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke a Krónika pénteki számában számolt be arról, hogy a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló törvényhozási tanács negatívan véleményezte az autonómiatervezetet. A tizenöt oldalas indoklásban a szakértők kifejtik: azért javasolják a törvényjavaslat elutasítását, mert álláspontjuk szerint a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását irányozza elő, ami alkotmányellenes.

Állampolgári kezdeményezésként terjesztették elő

Romániában minden jogszabálytervezetet először a törvényhozási tanács véleményez, a testület állásfoglalása azonban nem kötelezi a törvényhozókat. Mivel ebben az esetben állampolgári kezdeményezésről van szó, a véleményezést a tervezettel együtt harminc napon belül megjelentetik a hivatalos közlönyben, ezután elkezdődhet a parlament elé terjesztéshez szükséges legalább százezer aláírás összegyűjtése tizenegy megyében.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tavaly júniusi együttes ülésén született határozat arról, hogy állampolgári kezdeményezésként terjesztik ismét a román parlament elé az SZNT autonómiastatútumát, ám az e célból alakult bizottság néhány tagját önkormányzati képviselővé választották júniusban, ami összeférhetetlen a bizottsági tagsággal. Ezért döntött úgy a GYSZT, hogy maga alakít újabb testületet. Árus Zsolt a Krónikának azt mondta, a GYSZT készen áll arra, hogy folytassa az elkezdett munkát. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke ezzel szemben egyszerűbb, racionálisabb megoldásnak tartja, hogy az erdélyi magyarság parlamenti képviselete terjessze a törvényhozás elé az autonómiastatútumot.

Az aláírásgyűjtés a neheze

Az SZNT-elnök a Krónika megkeresésére kifejtette, a választási kampányban volt olyan jelölt, jelenleg már képviselő, aki a televízió nyilvánossága előtt ígérte meg, hogy beterjeszti a tervezetet. Izsák ezt járhatóbb útnak tartja, és csak végső megoldásként folyamodnának az állampolgári kezdeményezéshez. Ahhoz, hogy állampolgári kezdeményezésként kerüljön egy tervezet a parlament asztalára minden megyéből legkevesebb ötezer aláírást kell gyűjteni.

A folyamatban a legegyszerűbb beletenni az autonómiatervezetet egy borítékba, és elküldeni a törvényhozási tanácsnak, de a neheze az aláírásgyűjtés, mondta az SZNT elnöke. A székelyföldi autonómia­statútumról először 2004-ben, majd (egy módosított tervezetről) 2012-ben rendeztek szavazást a román parlamentben. Mindkét tervezetet érdemi vita hiányában, egyetlen román támogató voks nélkül vetették el, a törvényhozási tanács pedig korábban is negatívan véleményezte a dokumentumot. (MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szarvasember
2016. december 30. 20:23
Tetszettek volna a székelyek megfinanszírozni egy rendes terrorbrigádot (lásd ETA, IRA, etc.), aki addig töri a borsot a románok orra alá, s olyan erősen, míg azok feladják
Szívemből magyar
2016. december 30. 13:46
Autonómiájuk sajnos soha nem lesz a székelyeknek, mivel a huszadik századi pártjaink beszavazták feltétel nélkül a románokat az eu-ba.
jolly77
2016. december 30. 13:15
ha a magyar kormány ezzel a kérdéssel foglalkozna a migránsok helyett, akik tőlünk országokból, tőlünk távoli országokba vándorolnak minket kikerülve, akkor nem itt tartana Székelyföld helyzete.. én nem emlékszen olyanra, hogy vezető magyar kormánypolitikus Romániába látogatott volna hivatalos találkozóra bármilyen román kormánytaggal! pedig enélkül az erdélyi magyarok képviselete nem fog menni! ilyen az, amikor nemzetáruló kormánya van Magyarországnak!
választópolgár
2016. december 30. 11:45
Ez így nem fog menni. A magyar külpolitikai stratégiának Erdélyország függetlenedését kell hogy elérje. Ennek van jelenleg realitása. A románok most légüres térbe kerültek, mivel az oroszokkal sincsenek jóban, és most Trumppal is kicsúszott alóluk a talaj. Fogy a levegőjük. Ezt a helyzetet kellene kihasználnunk mert ki tudja mikor lesz ilyen szerencsés együttállás a történelemben hogy mindkét nagyhatalommal az amerikai egyesült álmok nevű részvénytársasággal mind az oroszokkal konstruktív kapcsolat alakulhat ki egyidőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!