LMP: A magyar agrárium egyre inkább hasonlít a dél-amerikaihoz

2016. december 14. 14:16

Az LMP szerint a magyar agrárium a „dél-amerikai irányba” tolódik, egyre nagyobb birtokok alakulnak ki, miközben egyre nehezebb megélni a mezőgazdaságból, és folyamatosan csökken a foglalkoztatottság is. Fazekas Sándor ezzel szemben úgy látja, hogy a mezőgazdaság az egyik leggyorsabban növekvő ágazat.

2016. december 14. 14:16

Az LMP szerint 2016-ban folytatódott a magyar agrárium „dél-amerikai irányba tolódása”: egyre nagyobb birtokok alakulnak ki, egyre alacsonyabb a foglalkoztatás az ágazatban és egyre nehezebb megélni abból.

Sallai R. Benedek (LMP) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján „alternatív évértékelést” tartott a magyar agráriumról azt követően, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága meghallgatta Fazekas Sándor minisztert.

Kijelentette: ebben a testületben pártja 2014 óta nem kapott helyet, ezért – mint fogalmazott – olyan esetekről kíván beszélni, amelyekről a miniszter „minden bizonnyal nem számolt be”.

Visszaszorult a magyar málna és a paradicsom is

A többi közt arról szólt, hogy bár idén az állami földek eladásából 110 milliárd forint folyt be, a tárcavezető „a hangját se emelte fel, hogy ez a magyar vidék, a magyar agrárium támogatására fordítódjon”. Tovább csökkent az egyéni gazdaságok száma, vagyis a kisgazdaságok eltűnőben vannak, visszaszorulóban vannak az emberi erőt igénylő ágazatok, például eltűnt a málnatermesztés és magyar paradicsomot se nagyon kapni –folytatta az LMP-s képviselő.

Az FM idén végigasszisztálta a Kanada és az unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény megkötésével kapcsolatos folyamatot, és az Egyesült Államokban is jártak annak lehetőségének megteremtésére, hogy megjelenjenek a magyarországi köztermesztésben a génmódosított termékek – tette hozzá.

Sallai R. Benedek beszámolt arról is, hogy 2016-ban az ország megszüntette a stratégiai élelmiszertartalék raktározását és az erdészetek gazdálkodása is olyan visszaélésektől terhes, ami milliárdokat von ki a magyar közvagyonból. A politikus arra a kérdésre, miért nem vett részt a miniszter meghallgatásán, úgy felelt: Font Sándor bizottsági elnök az elmúlt üléseken több alkalommal nem adott szót vagy vonta meg tőle arra hivatkozva, hogy nem tagja a testületnek.

Fazekas Sándor: A mezőgazdaság növekszik az egyik leggyorsabban

A mezőgazdaság az egyik leggyorsabban növekvő ágazat, a nemzetgazdasági növekedés hajtómotorja volt 2016-ban – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

Fazekas Sándor felidézte a statisztikai adatokat, közöttük azt, hogy az első háromnegyedévben a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene 17,9 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően 0,6 százalékponttal járult hozzá a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez. Így meghaladta például az autógyártást, a gyógyszeripart, az élelmiszeripart, és az elektronikai ipart is magába foglaló feldolgozóipar 0,2 százalékpontos értékét – hangsúlyozta.

Hozzátette: a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta folyamatosan növekszik, a kibocsátás az idén 2620 milliárd forintot tesz ki, – 55 százalékkal nőtt ebben az időszakban – és történelmi rekordot jelent – hívta fel a figyelmet a miniszter.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. december 14. 20:57
A lumpok átmentek tapsi hapsiba 2001-ben Torgyán József akkori földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy télen-nyáron lesz cseresznye a magyar boltokban, mert a dél-amerikai Chilével körexportálásba kezdünk,
Anti Komcsi
2016. december 14. 17:56
Ugyan már. Az LMP kezd olyan lenni mint a dél amerikai szakértő és program nélküli banánköztársaságok.
Emberi Százlábú
2016. december 14. 15:09
Mondjuk azért durva, hogy hazánk területének legalább 80%-a kiváló termőterület, és az áruházak polcain a magyar helyett szlovák, osztrák, román, kínai tej, túró, hagyma, burgonya, lekvár, stb. sorakozik. Itt meg kéne valamit változtatni...
Berecskereki
2016. december 14. 15:05
Ha már az agrárgazdaság problémáját feszegetjük, akkor a feldolgozóiparral kellene foglalkozni. Azzal, hogy exportra a mezőgazdasági termékek ne alapanyagként kerüljenek ki, hanem késztermékként. Ez növelhetné a profitot, a foglalkoztatást. A termőföld magántulajdonban való részének 40 %-át nem a tulajdonos műveli, hanem bérbe adja. Ha akkor lenne a földtulajdonnal nem rendelkezők földéhsége, mint ahogy azt Sallai R. Benedek állítja, akkor a bérleti díj, a föld ára duplája lenne. Ebben az esetben a licittel állami földekből nem 110 milliárd bevétel lett volna, hanem 220 milliárd, vagy még ennél is több. A befolyt bevételt pedig vagy az államadósság törlesztésére, vagy az élelmiszer ipar fejlesztésére kell fordítani. Az agrárgazdaságra megvannak a különféle támogatások, annak elégségesnek kell lenni, ahogy más uniós országokban is elégséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!