Gyanús túligénylések: pályázatokat függeszt fel a Miniszterelnökség

2016. november 21. 19:12

Forráskimerülés miatt két vidékfejlesztési pályázatot is felfüggesztenek – közölte a Miniszterelnökség. A kimerülés hátterében a források gyanús túligénylése áll, így soron kívüli vizsgálatot indítanak a hatóságok, történt-e „mesterséges körülmény megteremtése”.

2016. november 21. 19:12

A források jelentős túligénylése, így forráskimerülés miatt két vidékfejlesztési pályázat felfüggesztéséről döntött a Miniszterelnökség; az irányító hatóság felfüggesztette a nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását, valamint az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázati felhívásokat. 

A tájékoztatás szerint a „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című (13,85 milliárd forint keretösszegű) pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek október 24-től nyújthatták be támogatási kérelmeiket. Az Irányító Hatóság közleménye értelmében erre legkésőbb november 24-ig lesz lehetőségük. Ezt követően a felhívást - a forráskeret kimerülése miatt - felfüggesztik.

A mostani tájékoztatás kitér rá: a beérkezett támogatási kérelmek előzetes értékelése során több esetben mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel. Ezért Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár soron kívüli vizsgálatot rendelt el. Az irányító hatóság vizsgálja az ügy részleteit. 

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című (mintegy 141 milliárd forint keretösszegű) pályázatot - amelyre ez év február 25-től nyújthatók be kérelmek - november 30-án 24 órától függesztik fel.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Modu
2016. november 21. 23:15
Hát igen, meghirdetnek egy pályázatot, amivel gyakorlatilag bárki pályázhat 12,5 M Ft támogatásra, új vállalkozás indítására. Tényleg gyanús, ha nagy túligénylés van...
noMores
2016. november 21. 21:37
Nahát! Nem jut elég suska Lőrincnek a közösből? Ő az igazi családi gazdálkodó: az egész családja gazdálkodik, mint az állat. Gázszerelőmilliárdos, sikerszakma a szakmunkásképzőben..
Lotti
2016. november 21. 19:56
Az "ingyen pénzre" mindig lesz kereslet. Jó lenne kiiktatni ezt a faktort.
békalepcse
2016. november 21. 19:27
A műholdképek felhasználásánál meg kéne követelni a mezővédő erdősávok meglétét, egyébként a szél szárító hatása pár év alatt sivataggá "varázsolja" hazánkat!!! Az még jobb lenne, ha legalább fele arányban ősi rezsisztens fajtákból telepítenék, hogy a vadkár is meg legyen oldva és a bozótból saját lábán kimászó hús nem lenne az úgynevezett mezőgazdaság ellensége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!