Győzelem vagy vereség?

2016. október 04. 09:21

Ahogy a kormány egyre több tapasztalatot szerez arról, hogy saját szavazóin kívül senkit sem tud megszólítani és ezáltal nem tud többségi legitimációt szerezni, ugyanakkor támogatói erre nem is érzékenyek, úgy egyre kevésbé motiválja arra bármi, hogy legalább a látszat szintjén adjon a nyilvánosság és a jogállam kritériumaira.

2016. október 04. 09:21
Sik Domonkos

Más szempontból a mostani népszavazás ugyanakkor nem veszélytelen. Abból ugyanis, hogy nem sikerült legalább a látszat szintjén demokratikus akaratképzési folyamattal legitimálni a kormányzati politikát, miközben a saját választók erre láthatólag nem is feltétlenül tartanak igényt, könnyen az a következtetés adódhat a kormány számára, hogy a »demokrácia illúziójára« sincs immár szükség.

Ez annál is inkább aggasztó, mert a nyers hatalmi logika további térnyeréséhez, vagyis egy antidemokratikus-spirálhoz vezet. Ahogy a kormány egyre több tapasztalatot szerez arról, hogy saját szavazóin kívül senkit sem tud megszólítani és ezáltal nem tud többségi legitimációt szerezni, ugyanakkor támogatói erre nem is érzékenyek, úgy egyre kevésbé motiválja arra bármi, hogy legalább a látszat szintjén adjon a nyilvánosság és a jogállam kritériumaira.

Bizonyos értelemben a kormány népszavazás eredményére adott reakciója épp ezt fejezi ki. A kormányfő figyelmen kívül hagyja annak jogi értelemben vett érvénytelenségét és ettől függetlenül úgy érzi, hogy megkapta a felhatalmazást stratégiája folytatásához. Ez a gesztus szimbolikusnak tekinthető: a népszavazásra nem egy demokratikus akaratképzési folyamatként tekint, melynek eredménye rá nézve is kötelező érvényű, hanem szimbolikus jószágként, amit érdekeitől függően szabadon felhasználhat céljaihoz, vagy éppen figyelmen kívül hagyhat.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2016. október 04. 19:48
Drága barátom nézd meg a 2014-es EU parlamenti képviselő választást és szűrd le a belőle a következtetést. A Magyarok szarnak az egész európai unióra nem csak a kormány pártok, de az ellenzék támogatói is 28% sem ment el választani. Nem egyedi eset ez, Európa számos országában még ennyien sem mentek el. Az embereket csak akkor lehet kimozdítani, ha saját bőrükön érzik a következményeket és ez most nem volt még meg. Az emberek üzentek Orbán Viktornak: Mi megválasztottunk dönts saját hatáskörödben és vállad érte a felelősséget, ha nem tetszik 2018-ban nem kapsz felhatalmazást. Egyben üzentek a baloldali ellenzéknek is 3,3 millió nemmel, mégpedig annyit, hogy ha nem változtattok politikátokon akkor nem ugorjátok át a belépési küszöböt.
Peter8811
2016. október 04. 14:24
Így ahogy elnézlek, tiétek volt az 1,2%-os egysíkú győzelem.
Sulammit
2016. október 04. 12:38
A Fidesznek győzelem, mert 4%-ot javított augusztus óta. Jobbiknak vereség, mert 1%-ot rontott.
bölcsuhú
2016. október 04. 12:18
Ja és előtte miért akartak belpolitikai játszmákkal foglalkozni? Van sapka, nincs sapka szindróma, nemde? A 98-2%-os eredmény miatt nem, mert még az EP tökhülye baloldala is okosabb a ti küldötteiteknél! Ki akarná blamálni magát egy ilyen vitában rajtuk kivül? De benneteket ez sem kint sem itthon nem zavar, fújátok az ökörségeiteket továbbra is. Láthatóan mind bevagytok drogozva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!