Heti Válasz: Ukrán vendégmunkásokat hozna be a kormány

2016. szeptember 22. 08:49

Már eddig is viszonylag sok ukrán vendégmunkás dolgozott Magyarországon, de a kormány több törvénymódosítással lehetővé tette, hogy még többen jöjjenek – derül ki a Heti Válasz cikkéből. A lap szerint közülük sokan a konfliktussal terhelt Donyeck-vidékről jönnek, és a kormány a kvótanépszavazás sikertelensége esetén ezeket a vendégmunkásokat mutogatná ütőkártyaként Brüsszelnek.

2016. szeptember 22. 08:49

Az elmúlt időszakban a kormány törvénymódosításokkal lehetővé tette, hogy a közeljövőben ukrán vendégmunkások tízezrei jöhessenek Magyarországra – írja a Heti Válasz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaerőhiány kapcsán nemrég arról beszélt: átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a hiányszakmákban külföldiekkel töltsék fel a betöltetlen állásokat.

A Magyarországon dolgozó ukránok közül sokan a konfliktus sújtotta keleti részről, a Donyeck-medencéből érkeztek. Erről a területről Lengyelországba és Csehországba is nagyon sok szakmunkás ment.

A lap cikke szerint az ukrán vendégmunkásokkal a kormány jól tudna érvelni Brüsszelnek, ha nem lesz sikeres a kvótareferendum: azt mondhatnák ugyanis, hogy a visegrádi országok így veszik ki a részüket a menekültügyi akciókból.

Magyarországra tavaly hivatalosan 60 ukrán menedékkérő érkezett, de az ukránok többsége nem ad be menedékkérelmet, mivel nem akarnak hosszabb távon letelepedni.

A cikk sorra veszi, hogy tavaly augusztus óta milyen intézkedések segítik az ukrán vendégmunkások munkavállalását Magyarországon. Például lehet őket közmunkásként alkalmazni, tartós munkavállalás esetén csok-ot is igényelhetnek, lerövidítették számukra az ügyintézési időt, sőt, nyár óta már munkavállalási engedélyt sem kell kérniük, ha valamilyen hiányszakmában akarnak dolgozni. Egy júliusi jogszabálymódosítással a külföldiek munkavállalása tekintetében létrehozták a „szomszédos ország állampolgára” kategóriát, így kedvezőbb a helyzetük a munkavállalásnál, mint például egy szírnek vagy egy afgánnak.

A hiányszakmák listáját a nemzetgazdasági miniszter évente állítja össze. Jelenleg az építőipar, az informatika, a kereskedelem és a vendéglátás a leginkább érintett – foglalja össze szemléjében az Index.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2016. szeptember 23. 19:30
Ukrajnából már évekkel ezelőtt megléptek a képzett,értelmes melósok. Sokan dolgoznak Szlovákiában,Csehországban,Lengyelországban és nyugaton is...
Mr. Black
2016. szeptember 23. 19:30
Ukrajnából már évekkel ezelőtt megléptek a képzett,értelmes melósok. Sokan dolgoznak Szlovákiában,Csehországban,Lengyelországban és nyugaton is...
gonterl
2016. szeptember 23. 16:02
A munkaerő áramlásnak csak egyik oka a bérfeszültség. Országon belüli és országok közötti bérfeszültség országon belüli és országok közötti munkaerő áramlást okozhat. Fontos tényező az is, hogy az én házam, az én váram. Aki áramlásra adja a fejét, annak a régi helyén biztosan van valamilyen vára, de nem biztos, hogy ott, ahova áramolni szeretne, a vár is várja. Ezért áramolnak könnyebben fiatalok, mert nekik még nincsen váruk, amit ott kéne hagyniuk. Természetesen vár alatt nem csak a lakást értem, hanem a rokoni, baráti és ismerősi kört is, nem is beszélve a házastárs és a gyerekek problémáiról. Az áramlás másik oka, hogy az áramlóknak általában alacsonyabb az igénye, mint azoknak akikhez áramolnak. Az áramlók kevésbé veszik igénybe a pénzért nyújtott szolgáltatásokat, mint akikhez áramolnak. Az alacsonyabb igényszint még mindig magasabb, mint ott, ahonnan áramlanak. Az igénybe nem vett szolgáltatások díját átutalhatják hátrahagyott családjuknak, akik így a környezetükhöz képest anyagilag kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek. Ha valakiket áramlásra akarunk bírni, akkor a fentieket tudnunk kell.
Szívemből magyar
2016. szeptember 22. 14:28
Nem jó dolog ez, de még mindig sokkal jobb, mintha afgánokat, szomáliaiakat hoznánk be munkaerőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!