Eurostat: Európa jobban érzi magát

2016. szeptember 07. 15:20

Az Európai Unió legtöbb fővárosában javult az emberek életminőségükről alkotott véleménye: a lakosok Vilniusban a legelégedettebbek, Athénban a legkevésbé. Budapest a középmezőnyben: 6 százalékkal jobban érzik magukat a magyar főváros lakói a korábbi adatokhoz képest.

2016. szeptember 07. 15:20

Az európai fővárosok legtöbbjében emelkedett a lakosság elégedettségi mutatója, Budapest lakossága 6 százalékkal érzi jobbnak életminőségét a korábban mért adatokhoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közzétett felmérése alapján. A beszámoló szerint a 2012 és 2015 közötti időszakot vizsgáló megkérdezéses felmérés adatai azt mutatják, hogy az Európai Unió 18 fővárosainak és néhány nagyvárosának lakossága megelégedett, vagy megelégedettsége javult az évtized első felében.

Vilnius az élen, Athén az utolsó

A leginkább elégedettek a litván főváros, Vilnius lakói, ahol a statisztikai hivatal szerint az elégedettek aránya 5 százalékkal 98 százalékra emelkedett. Noha Athén 2012-es 56 százalékos mutatója – rekordszintű – 15 százalékos javulást mutatva 2015-re 71 százalékra emelkedett, az unióban legkevésbé a görög főváros lakossága érzi magát elégedettnek az életkörülményeit tekintve.

Az uniós tagországokban az életminőséggel leginkább elégedett, 90 százalék fölötti mutatókkal rendelkező fővárosok sorrendje: Vilnius,  Stockholm, Koppenhága, Bécs, Luxembourg, Amszterdam, Zágráb, Varsó, Dublin, Ljubljana, Tallinn, Helsinki, Valletta, Berlin, Prága és London.

A legkevésbé elégedett Athént Róma (80 százalék), Párizs (83 százalék), Bukarest (83 százalék), Szófia (86 százalék), Brüsszel (87 százalék), Madrid (87 százalék) és a ciprusi Nicosia követi 88 százalékkal.

Budapest: 90 százalékos elégedettség

A javulás százalékos arányát vizsgálva Athén után Budapesten emelkedett a legjobban a lakosság életminőséggel kapcsolatos elégedettsége, ahol a 2012-ben mért 84 százalék helyett tavaly már 90 százalékot mutattak a felmérések. Az uniós országok fővárosainak középmezőnyében foglal helyet a magyar főváros. Pozsonyban a lakosság ugyancsak 90 százaléka elégedett az életminőségével. Budapesttől 1 százalékkal lemaradva, a lett főváros, Riga következik a listán.

(MTI)

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. szeptember 07. 18:01
Különösen Párizsban Brüsszelben, Münchenben euforikus a hangulat ugye?
Ultra2015
2016. szeptember 07. 16:24
Hát az biztos, hogy jobb Budapesten mint Athénban!Köztereink és parkjainkban nem migránsok pihennek, hanem a varos lakói és látogatói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!