Czibere: A romákkal egy utunk van

2016. szeptember 06. 14:32

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keddi berlini konferenciáján Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt az álláspontot képviselte, hogy közös országot kell építeni a romákkal. Az integrációról szólva hozzátette, hogy valamennyi mutató javult, a szegénységi ráta is csökkent. A kerestratégiával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a tagállamok közös felelőssége a tevékenység vizsgálata.

2016. szeptember 06. 14:32

Nem két külön országot, hanem egy közös országot kell építeni a romákkal – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Berlinben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) német soros elnöksége által szervezett Szembenézés a cigányellenességgel – a politikai vezetők szerepe a diszkrimináció, rasszizmus, gyűlölet-bűncselekmények és a roma és szinti közösségek elleni erőszakkal szembeni fellépésben című konferencián.

Az államtitkár a tanácskozás szünetében a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: a konferencia fontos témája az „iszlám kérdése, az, hogy mennyiben befolyásolja az illegális bevándorlás, és az annak nyomán megváltozó pártszerkezet és politikai helyzet a romák megítélését” és integrációját. Hangsúlyozta: felszólalásában azt az álláspontot képviseli, hogy „nekünk a romákkal egy utunk van, és ezen az úton együtt szeretnénk végigmenni”.

Nem két külön országot kell építeni

Magyarországnak az az érdeke, hogy „ne két külön országot építsünk szeparáltan”, hanem egy közös országot – mondta Czibere Károly. Az eredményekről szólva rámutatott, hogy akár a szegénységi, akár az egyenlőtlenségi, foglalkoztatási vagy képzettségi, iskolaelhagyási adatokat tekintve látható, hogy az utóbbi három évben valamennyi mutató javult, és a roma közösségben a szegénységi ráta ugyan még mindig jóval magasabb, mint a lakosság egészében, de jelentős csökkenés is látható.     

A másik fontos elem a 2011-ben elfogadott társadalmi integrációs keretstratégia programjainak végrehajtása. A stratégiának két fő fókusza van; a foglalkoztatottság bővítése, valamint a gyermekek számára „egy nagyon erős életkezdés biztosítása” a többi között a tanodahálózat és az úgynevezett biztos kezdet házak hálózatának fejlesztésével”– fejtette ki az államtitkár, hangsúlyozva, hogy „hosszú távon elveszíti az életesélyeit”, aki „kizuhan” az iskolából.

A 2011-es magyar uniós elnökség idején elfogadott, a tagállamok roma integrációs tevékenységét koordináló uniós keretstratégiával kapcsolatban elmondta: Magyarország folyamatosan igyekszik „ébresztgetni” az Európai Bizottságot, mert „közös felelősség” az egyes tagállamok tevékenységének vizsgálata és az eredmények számbavétele.

Nem elég folyton csak kezdeményezésekről, projektekről beszélni, mert „az emberek már fáradtak a programok hallatán”, sokkal inkább „bizonyítékok”, kézzelfogható eredmények kellenek, ezért csak azokat a programokat szabad támogatni, amelyek „valós, hiteles eredményekkel kecsegtetnek” – mondta Czibere Károly.

(MTI)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2016. szeptember 07. 01:18
a cigányútra gondol? hát abba bele lehet fulladni...
Harangláb
2016. szeptember 06. 21:03
Tetszik-nem tetszik, demokráciában az a nép veszi át egy országban a hatalmat, aki többségbe kerül. Két emberöltő és a cigányok kerülnek többségbe...De már előbb beleroppan a magyarság a terhekbe... Talán el kellene gondolkozni ezeken a dolgokon a még többségi társadalomnak és több gyereket vállalni, úgy legalább a sajátjukat tartanák el, nem másét...
csender
2016. szeptember 06. 20:20
"A párttal, a néppel egy az utunk..." https://www.youtube.com/watch?v=16Smd5ItBvg
thymian
2016. szeptember 06. 18:11
" a politikai vezetők szerepe a diszkrimináció, rasszizmus, gyűlölet-bűncselekmények és a roma és szinti közösségek elleni erőszakkal szembeni fellépésben című konferencián." Olyan konferencia miért nincs, hogy a politikai vezetők szerepe a diszkrimináció, rasszizmus, gyűlölet-bűncselekmények és a roma közösségek által elkövetett magyarok elleni erőszakkal szembeni fellépésben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!