Trianon-évforduló: a HVIM-esek leültek a román nagykövetség elé

2016. június 05. 09:59

Az autonómia nem szélsőséges követelés, hanem „legitim, európai és jogszerű követelés, nem kérés, ez nekünk jár” – mondta Vona Gábor egy nyíregyházi Trianon-megemlékezésen szombaton. Budapesten eközben több Jobbik-alelnök részvételével a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezett felvonulást a szerb, a román és a szlovák nagykövetségek épületeihez.

2016. június 05. 09:59

Vona: Több kell a fájdalom bekiabálásánál!

„Fel kell tépni a sebeket” azért, hogy a fiatalok is tisztában legyenek az azzal, magyarként bizonyos kötelezettségeik vannak, ami nem kizárólag az emlékezésből és a fájdalom „bekiabálásából” áll – mondta. A Jobbik elnöke szerint Trianon nemcsak egy dátum, hanem egy Mohács óta tartó történelmi folyamat, a magyarság Kárpát-medencei népességfogyásának, befolyáscsökkenésének a folyamata.

Az önrendelkezési jogra utalva Vona Gábor azt mondta, az autonómia kérdését egyesek itthon és külföldön szélsőséges és extrémista elvárásként állítják be, holott egyes nemzetek a világban és Európában jelenleg is küzdenek ezért a jogért. „Ez egy legitim, európai és jogszerű követelés, nem kérés, ez nekünk jár – rögzítette Vona Gábor hozzátéve, emellett ki kell állnia a mindenkori magyar kormánynak is. Szerinte Meg kell értetni a környező nemzetekkel, hogy a magyarok nem ellenségként akarnak velük együtt élni Közép-Kelet Európában, és nagy történelmi megbékélésre lenne szükség.

Vona Gábor beszédében nehezményezte és az eddigi magyar külpolitika szégyenének nevezte, hogy nincs olyan nemzetközi szervezet vagy szövetség, ahol a magyar autonómiatörekvéseket sikerült volna akár napirendre vetetni. Ez a magyar külpolitika legfontosabb célkitűzése, amennyiben a Jobbik kormányra kerül, külpolitikájának ezt a feladatot fel kell vállalnia – mondta a pártelnök. 

Toroczkai: Vesszen Trianon!

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Budapesten szervezett felvonulást a Hősök Teréről a szerb, a román és a szlovák nagykövetségek épületéhez. A rendezvényen a Jobbik nemrégiben megválasztott alelnökei közül többen is felszólaltak.

Toroczkai László ásotthalmi polgármester arról beszélt: a környező országok mellett Magyarországon is üldözik a trianoni igazságtalanság ellen harcolókat. Ezt mutatja szerinte, hogy a román hatóságok a közelmúltban börtönbe vetették a HVIM két székelyföldi vezetőjét, akiket életfogytig tartó börtönbüntetéssel fenyegetnek.

Toroczkai László az esettel kapcsolatban a magyar kormány és társadalom „bajtársi kiállását” is hiányolta a „Bukarestből irányított állami terrorral” szemben. Egyetlen magyar embertől sem várható el a „mérhetetlenül igazságtalan trianoni diktátum elfogadása” – fejtette ki, majd hozzátette, a Jobbik alelnökeként szerzett nagyobb politikai hatalmát arra használja majd, hogy még intenzívebben fellépjen ezen igazságtalanság ellen. A jobbikos politikus felszólalását „Vesszen Trianon!” felkiáltással zárta.

Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt azt mondta, Románia az autonómiatörekvést támogatók megfélemlítésére olyan jogsértéseket követ el magyar nemzetiségűekkel szemben, amelyek szerinte az 1989 előtti Ceausescu-rendszerre emlékeztetnek. Kiemelte, szervezetük a jövőben ereje nagy részét arra fordítja majd, hogy felhívja a figyelmet a román kormány jogsértéseire, amelyekre szintén példaként említette két társuk bebörtönzését. Zagyva György Gyula beszéde végén arra kérte a felvonulás részvevőit, hogy egy percre üljenek le a nagykövetség elé, ezzel is kifejezve, nem tudják őket eltántorítani céljaiktól.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szaniszló politikai tisztogatás
2016. június 05. 13:08
Counter "Nem a britek és a franciák akarták érvényesíteni a nemzeti önrendelkezés szentnek mondott elvét" Kitalálom. A krímiek!
Szaniszló politikai tisztogatás
2016. június 05. 13:07
pollip Most akkor orbán liberális internáci alelnök, parlamentből trianoni 90-es megemlékezéskor kivonuló HAZAÁRULÓ vagy 2016-ban Junius 4.-én beszéd helyett Németországban szotyizgatva focit néző HAZAÁRULÓ? Esetleg mindkettő?
Drágha Márió
2016. június 05. 11:24
Szerintem inkább a brit és a francia nagykövetség előtt kellett volna tüntetni a "Vesszen Trianon!" jegyében...
3M..
2016. június 05. 10:18
Köszönjük Toroczkainak, és a HVIM-nek! Köszönjük a Jobbik radikálisainak! Vannak Magyarok akik jelen vannak és tesznek a gyalázat ellen. Ők a valódi magyarok. Vannak akik ez időtájt Németországban tartózkodnak. Ők "műmagyarok", még csak nem is magyarok. Ellenben a mi nyelvünkön szólnak. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!