Magyar Nemzet: Génmódosított vetőmagmintát kért a miniszter Amerikában

2016. június 17. 12:33

GMO, azaz génmódosított vetőmagokat kért tanulmányozás céljából Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Egyesült Államokban tett látogatása során annak ellenére, hogy Magyarország GMO-mentességét az alaptörvénybe is rögzítették – írja a Magyar Nemzet.

2016. június 17. 12:33

Bár az MTI-nek tett április 12-ei nyilatkozatában hangsúlyozta Magyarország GMO-mentességét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valójában nem az amerikai tárgyalópartner volt nyitott a magyar álláspontra, hanem fordítva: Fazekas a GMO-ra – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A TTIP, azaz a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség sikerének záloga lenne, ha az EU és Magyarország feladná a GMO-mentességét az amerikai agrártárca miniszterelnök-helyettese, Michael T. Scuse szerint. Fazekas Sándor tárgyalópartnere azzal érvelt a GMO mellett az április 11-ei hivatalos tárgyaláson, hogy a Magyarországra kerülő évente 700 ezer tonna importszója 90 százaléka is GMO, amit feletetünk az állatokkal. Valamint a föld lakosságának növekedése élelmiszerhiányhoz fog vezetni néhány évtizeden belül, aminek egyik megoldása lehetne stressztűrő növények termesztése.

A tárgyalás során megszólalt Szemerkényi Réka, a washingtoni magyar nagykövet is, aki a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor állítólagos bizalmasa: „A GMO-val kapcsolatban kutatásokra van szükség, ehhez idő kell, de ez mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség…” Michael T. Scuse hangsúlyozta, hogy  az Egyesült Államoknak a TTIP megkötése és a GMO-termesztés egyaránt nagyon fontos, mire Fazekas Sándor egyetértését fejezte ki és vetőmagmintákat kért, hogy a magyar kutatók is tanulmányozhassák azokat. A miniszternek az MTI-nek adott nyilatkozatával ellenkező magatartása a hivatalos tárgyalásról készült emlékeztetőből derült ki.

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2016. június 17. 17:50
A kormány a TTIP támogatója, Mikola több előadása ezt eléggé világossá tehette a kétkedők számára. A TTIP kormány általi támogatása csak eggyel több szög a Fidesz koporsójában. Aki meg igényes a téma iránt, az olvassa el az erre vonatkozó nemzetközi tanulmányokat, kutatási eredményeket. A szabadságharc már régen üres retorika.
kjkj945
2016. június 17. 15:30
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_07_Novenynemesites/ch16.html Ja az nemesítés de az is génmódosítás!!
bookmark
2016. június 17. 15:15
Aki nem látott még gmo-s vetőmagot az hogy tudja megkülönböztetni a fajtisztától?
adam
2016. június 17. 14:20
Milyen célból, Lalyos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!