Csepreghy: A gazdasági növekedés miatt csökkenthető a bürokrácia

2016. június 22. 09:49

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az állami hírtévében beszélt arról: gazdasági növekedés lehetőséget ad arra, hogy a bürokráciában dolgozók létszámát csökkentsék, az onnan kikerülők elhelyezkedhessenek a versenyszférában. Csepreghy Nándor szerint az állam attól is olcsóbb lesz, hogy a párhuzamos tevékenységeket felszámolják.

2016. június 22. 09:49

A gazdasági növekedés lehetőséget ad arra, hogy a bürokráciában dolgozók létszámát csökkentsék, az onnan kikerülők elhelyezkedhessenek a versenyszférában – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Elmondta: olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb államot hoznak létre, 4,2 millió ember dolgozik Magyarországon, közülük 1,1 millióan az állami szektorban.

Az államtitkár kifejtette: az állam attól is olcsóbb lesz, hogy a párhuzamos tevékenységeket felszámolják. Példaként említette, a minisztériumokba beolvadó, vagy megszűnő 51 háttérintézmény mindegyikében volt olyan szervezeti kiszolgáló egység – humán, pénzügyi terület –, amelyre a minisztériumi szerkezetben nem lesz szükség.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy az előrejelzések alapján szakemberhiány van több iparágban, a kormány feladata, hogy ezeket a becsléseket felmérve, támogassa azok átképzését, akik később piaci viszonyok között tudnak dolgozni.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány áttekintette a háttérintézményeket, 2017. január elsejétől 51 szervezet szűnik meg, és hasonló folyamat indul az állami cégeknél is. Szerinte az elmúlt években az állami szolgáltatások informatikai fejlesztései megteremtették annak az alapját, hogy az állampolgárok a változást ne vegyék észre.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2016. június 22. 20:50
Jó példával elől járva mehetne a versenyszférába. Vagy közmunkára.Ilyen taknyos, golyófejú hülyegyerekre nem lehet bízni az országot.
Harangláb
2016. június 22. 11:30
Úgy látszik, a közfoglalkoztatottak közül a hivatalnokok a "zsidók"...Minden rosszért őket lehet hibáztatni, és ezt a nép kajolja is...:(
22-es csapdája
2016. június 22. 11:26
Amúgy imádom a versenyszféra fetisizálását is. A banki ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PR-szakember, a telemarketingesek, meg a "tanácsadó" cégek csupa-csupa értéket termelnek... :) A kontár szakmunkásokról, bunkó taxisokról nem is beszélve. Szerintem ott sem mindenki rátermett, szakmailag képzett, hatékonyan dolgozó, szorgalmas ember.
vendelin
2016. június 22. 11:19
Hát, mióta csökken a bürokrácia, azóta vannak járási hivatalok, kormányhivatalok megannyi szakigazgatási szervvel, és - bár csökkentett feladat- és hatáskörrel - de léteznek még az önkormányzatok is, szerencsére. A köznevelésben létrejött a KLIK, ami aztán osztódással szaporodott. A közigazgatás helyi, megyei és országos szintjei között állandósult a zavarodott kommunikáció. Azt hiszem, a bürokrácia útvesztője semmivel sem Kafkaibb egy átlagember számára, mint régebben volt. Persze ennek is megvan az oka: minél több a közbeeső szint, intézmény vagy hivatal, annál kevesebb az esélye, hogy valamelyik felelős legyen egy rossz döntésért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!