Rutinszerűen nyomott el jobbos híreket a Facebook, állítják volt munkatársak

2016. május 09. 18:09

Mindennapos gyakorlatnak számított a Facebooknál, hogy a konzervatív vonatkozású híreket elnyomják a közösségi portál Trending topics elnevezésű felületén, írja a Gizmodo. Két volt republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és Rand Paul is megszenvedte ezt.

2016. május 09. 18:09

Van a Facebooknak egy felülete főleg amerikai felhasználók számára az oldal jobb felső sarkában, ahová a felhasználók körében hasító tartalmakat pakolják. Ez a Trending topics, amit a közösségi portál a Twitter mintájára hozott létre 2014-ben.

A Gawker-blogbirodalomhoz tartozó Gizmodo nevüket fel nem fedő, egykori Facebook-munkatársaktól úgy értesült, a közösségi portálnál rendre belenyúltak abba, milyen politikai vonatkozású híreket lássanak itt a felhasználók, főként a konzervatív oldal témái esetén. Sok más jobbos amerikai téma mellett így jártak a Mitt Romney és Rand Paul republikánus politikusokról szóló hírek vagy a CPAC-kongresszus eseményeiről beszámoló tudósítások. Ezeket gyakran akkor sem engedték ezen a felületen megjelenni, ha amúgy kifejezetten pörögtek az oldal felhasználói falán.

Házon belül news curator volt azon alkalmazottak neve, akik meghatározták, mi szerepeljen a Trending topicsban és mi ne. A Gizmodo forrásai szerint számos alkalommal fordult elő, hogy olyan hírt szerepeltettek itt, ami amúgy alacsony érdeklődést váltott ki az oldalon. A portál szerint tehát nem igaz a Facebook állítása, miszerint azokat a cuccokat listáznák ott, amik az oldalon pörögnek, sokkal inkább valamiféle újságra hajaz a dolog, ahol a szerkesztőségi és a kiadói érdek határozza meg a tartalmat.

A Gizmodo megkereste a Facebookot is az ügyben, ám nem kapott választ.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2017. május 10. 17:49
Most komolyan: valaki meglepődött ezen a híren?
Vigyázzunk
2016. június 03. 22:25
Most, hogy Zuckerberg a világ megváltására készül, nem is csodálom. Egyébként Ozzy után várható, hogy az összes halivúdi celeb végigturnézza a médiát azzal a mélyenszántó gondolatisággal, hogy Trump mennyire kurva veszélyes. Hilöri igazi szürke szamár demokrata Obamához képest. Semmi tűzijáték, hogy ismét valami kisebbség ül a kormányhoz, és az milyen remek már. Eddig leginkább annyit tudott felmutatni, hogy ő nem Donald Trump. És lehet, hogy ennyi elég lesz neki, hogy nyerjen.
jappó
2016. május 17. 08:50
Hát nem lennék most a helyükben. Szigetvári már írja is a feljelentést, Kunhalmi Ágika még ma este Kálmán Olga vállain fog sírni a demokráciáért, a Feri meg bejelenti, hogy a kormányváltás után mindenki börtönbe fog ezért kerülni. A jobbik sajtájt tart, hogy a FIDESZ + MSZP együtt tették tönkre a facebookot.
anaphylaxiás sokk
2016. május 10. 19:41
És a Vadai Ágnes hol marad? Ő már smafu?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!